Sport? Bez peněz i výsledků

Sportovní kluby v Brně zažívají obrovský úpadek. Většina týmů se krčí na dnech svých soutěží. Fanoušky táhne pouze hokej.

Brněnským klubům se letos obzvlášš nedaří. „Z Brna se stává sportovní vesnice,“ tvrdí dokonce brněnský patriot a bývalý úspěšný basketbalový trenér Miroslav Pospíšil.

O dobrých časech si mladší generace můžou nechat jen vyprávět. „Úpadek sportu v regionu není velký, ale přímo katastrofální. Fotbal? Tragédie. Hokej? Drží se, ale výsledkově bída. Basketbal? Skončil. Volejbal a házená? Na spadnutí. Fanoušek nemůže v Brně a okolí vyrazit skoro nikam, aby při tom nepřišel o nervy,“ shrnuje Pospíšil. Sedmička s odborníky hledala důvody úpadku.

1. Nedostatek peněz

Peníze jsou až první v řadě. Právě v jejich nedostatku vidí většina odborníků jednu z příčin poklesu jihomoravského sportu. „Nejde všechno svalovat na ekonomickou krizi, evidentně chybí podpora velkých firem. Za úspěchy hokejové Komety stál Zetor, to nejde nevidět,“ říká legendární brněnský hokejista Josef Černý.

Sport podporovaly i další fabriky - Královopolská strojírna a Zbrojovka. Podobná ekonomická síla dnes citelně schází, na rozdíl od jiných regionů.

„Veškeré financování zůstalo na majitelích klubu. Celková situace ve společnosti, nezájem významných regionálních sponzorů a minimální podpora ze strany města Brna. To jsou důvody, které stojí za tímto rozhodnutím,“ tvrdili majitelé Basketballu Brno na konci loňské sezony, po které se rozhodli svůj klub nepřihlásit do dalšího ročníku Mattoni NBL.

2. Kultura vs. sport

Na málo peněz od města si stěžuje většina klubů. Poukazují přitom na dotace, ze kterých těží kultura. Rozdíl v obou částkách je obrovský.

Zatímco odbor školství, mládeže a tělovýchovy hospodaří s rozpočtem kolem 180 milionů korun, odbor kultury má k dispozici 820 milionů korun. „A já se ptám proč? Jsou v kultuře tak dobří? Pokud ano, tak aš si na sebe vydělají tak, jak si musí vydělávat sport. Kluby platí nájmy za haly,“ rozčiluje se Pospíšil.

3. Majitelé - nadšenci

Lidé, kteří pracují, aby peníze obětovali sportu, v kraji chybí. „Nejsou tu vlivní lidé s kladným vztahem ke sportu. Každý čeká jen to, že z toho něco vyrýžuje,“ myslí si Pospíšil. A Černý s ním souhlasí. „Stačí se podívat na Kometu. Hokej byl ještě před několika lety na dně. Změnil to až Libor Zábranský. Šel do toho po hlavě, riskoval a měl i trochu štěstí. Ale vyšlo mu to. Takové nadšence, jako je on, sport potřebuje,“ říká Černý.

4. Slabé vedení

Ani nadšený majitel nemusí stačit. Na správných místech musí být ve správný čas správní odborníci. „Vždycky je třeba se obklopit lidmi, kteří mají sport rádi a dokážou mu pomoct,“ radí Černý.

To se v Brně a okolí v posledních letech málokdy daří. Příkladem je fotbalová Zbrojovka, která za dva a půl roku vystřídala na klíčovém postu sportovního ředitele už pět funkcionářů. „Tam jen v případě nákupu a prodeje hráčů odtekly stovky milionů. A nikdo se neptá, kdo za to může. Dříve sport dělalo pár schopných patriotů s praxí, kteří rozuměli své práci,“ říká Pospíšil.

5. Málo talentů

Nadějní sportovci a správná výchova přináší úspěchy. Platnost tohoto spojení na jižní Moravě kluby dokazovaly desetiletí. „Dneska ale děcka neudělají klik,“ kritizuje Pospíšil. Přístup mladé generace se nelíbí ani Černému. „A v patnácti letech váží osmdesát kilo,“ přidává bývalý hokejista.

Chyby vidí v nedostatku míst pro sport. „Vytratil se veřejný prostor, kde by děti mohly odmala sportovat. Místo toho sedí doma a civí do obrazovky. Jednoduše chybí sportoviště. A ty stávající jsou hodně drahá. Jak chcete u televize zjistit, že tenhle kluk může být nadějný hokejista,“ posteskne si Černý.

6. Podpora fanoušků

Vyprodali fotbalový stadion, zaplnili hokejovou halu, chodili na basketbal, volejbal a další sporty. Teď je kromě zápasů Komety většina sedaček při kláních prázdná. „Chybí osobnosti, které by diváky vytáhly od televizí přímo na stadion. Navíc když není úspěch, jde to hůř. Stačí se podívat na fotbalovou Plzeň. Když se daří, je i na stadionu plno,“ poukazuje Pospíšil.

Přitom divácký potenciál je na jižní Moravě velký. Třicetitisícové fotbalové návštěvy z devadesátých let dvacátého století jsou toho jasným důkazem.

JAK SI VEDOU?

FOTBAL

Zbrojovka Brno - 2. liga, 14. místo (z 16)
1. FC Znojmo - 2. liga, 9. místo (z 16)

HOKEJ

HC Kometa Brno - extraliga, 9. místo (z 14)
HC Orli Znojmo - rakouská EBEL liga, 10. místo (z 11)

BASKETBAL - MUŽI

Basketball Brno - po loňské sezoně odstoupili z nejvyšší soutěže

BASKETBAL - ŽENY

Frisco Brno - extraliga, 2. místo (z 12)
Valosun Brno - extraliga, 10. místo (z 12)

VOLEJBAL - MUŽI

Volejbal Brno - extraliga, 9. místo (z 11)

VOLEJBAL - ŽENY

VK Královo Pole - extraliga, 4. místo (z 10)
VK SG Brno - extraliga, 10. místo (z 10)

HÁZENÁ - MUŽI

KP Brno - extraliga, 11. místo (z 12)

HÁZENÁ - ŽENY

HC Britterm Veselí nad Moravou - interliga, 3. místo (z 13)

FLORBAL

Bulldogs Brno - extraliga, 9. místo (z 12)

Údaje k 3. listopadu 2011