Strážníci: Byla by tu třeba záchytka

Opilí zaměstnávají zdravotníky i strážníky. Záchytka je ale až v Budějovicích.

Vlasta Pomijová je zdravotní sestra. Jezdí se záchrannou službou. Mimo jiné i k opilým. „Zrovna nedávno jsme převezli muže na ošetření do nemocnice. Měl počkat v čekárně, ale zmizel. Za chvíli jsme jeli ke stejnému opilci,“ vypráví zdravotnice.

Podnapilí pacienti bývají často agresivní. „Naštěstí většinou zůstává u slovního napadání. Při těchto výjezdech spolupracujeme s policií,“ popisuje ředitel Zdravotnické záchranné služby v Písku Vratislav Němeček.

Speciální lůžka pro opilé v nemocnici nejsou. V případně hospitalizace pak někteří přidělají zdravotníkům práci.

Opilce po ulicích probírají k životu i strážníci. V lepším případě je nasměrují domů, v horším s nimi jedou na záchytku. Ta je ale až v Budějovicích, takže strážníci tři hodiny chybí v ulicích města. Stejné je to i ve Strakonicích.

„Kdyby fungovala záchytka v jednom z měst, dojezdové vzdálenosti by byly poloviční,“ shodují se velitelé písecké městské policie Jan Liška i strakonické Milan Michálek.
Kraj ale o ničem podobném neuvažuje. Důvod? Peníze. Provoz záchytné stanice stojí totiž dva miliony ročně. Přespání v zařízení ale zaplatí jen čtyřicet procent.