Studenti oživují vědu i historii

Jak se žije domům v Mladé Boleslavi a jaká je doopravdy žlutá barva? Odpověď znají studenti z gymnázia.

Na výstavních panelech před městským iformačním centrem v Železné ulici je znát, že už něco pamatují. V pátek 5. června to byly přesně dva roky, co si je mohli lidé poprvé prohlédnout.

Historie pěti domů Staroměstského náměstí, kterou také na této výstavce zachytili studenti mladoboleslvského gymnázia Dr. Josefa Pekaře, však není omšelá a nápad natradiční výuky od té doby našel mnohá pokračování. Právě o to šlo Muzeu Mladoboleslavska, které ve spolupráci se školou projekt připravilo.
„Snažili jsme se ve studentech vzbudit zájemo město a jeho dějiny a také si ověřit, zda se dají při výuce i v naší práci využívat podobné metody,“ vysvětluje Alice Karbanová, která v muzeu s nápadem přišla.

Po stopách historie

Spolu s Yvonou Šindelkovou, profesorkou gymnázia, tehdy vytipovaly na Staroměstském náměstí pět domů a pěti studentským týmům pak předaly prázdný šanon a mnoho dobrých rad, jak jej za jeden rok zaplnit co největším množstvím informací z histortie těchto objektů. „Zafungovalo to dokonale, badatelské role se všichni chopili okamžitě a začali nejprve obíhat nejrůznější instituce. Později pátrali po minulých i současných vlastnících objektů, hovořili s pamětníky, zkrátka mapovali historii těchto domů,“ popisuje profesorka Šindelková.

Co se v mládí naučíš

Studenti, kteří se projektu zúčastnili, sice už nesedají do lavic gymnázia, ale co se tady a hlavně v ulicích města naučili, to si stále pamatují. Například Petra Dusová změnila i svůj pohled na náměstí.
„Dřív to pro mě bylo jen místo, kterým se ujíždí pryč z města. Teď vím, že je jeho srdcem a je pod ním rozsáhlý labyrint sklepních chodeb. Zajímavé jsou i původní názvy některých starých domů. Byly zrušeny za vlády Marie Terezie, od té doby se používala čísla. Podle mého názoru si lidé pamatují spíše názvy, možná bychom je měli znovu oživit,“ říká bývalá studentka Dusová.
A zažili mladí studenti nějaké zklamání? Snad jen pokud jim přišlo líto, že město zatím nevyužilo jejich texty pro jednotné označení historicky cenných domů v jádru města. Možná k tomu dojde při plánované rekonstrukci náměstí.

Pokračování i jinak

Na gymnáziu Dr. Josefa Pekaře v netradičních metodách výuky pokračují.
Podobně jako v projektu Jak se žije domům zmapovali studenti pod vedením profesorky Šindelkové ještě historii některých příměstských částí Mladé Boleslavi.
V tomto případě po sobě zanechali na místě i otisk v podobě informačních tabulek.
Minulý týden měli zase v primě Žluté dny. Během nich žlutou barvu zkoumali v rámci výuky například z psychologického, náboženského, fyzikálního i estetického hlediska.