Supermanovy paměťové krystaly jsou z planety Země

Bible na paměťovém krystalu

Bible na paměťovém krystalu Zdroj: University of Southampton

Začalo to v roce 2013, kdy technici z britské University of Southampton předvedli nový způsob ukládání dat na mimořádně dlouhou dobu, údajně přesahující třináct miliard let. Data se vypalují laserem do krystalické nanostruktury vzniklé přetavením křemene.

Začalo se jim přezdívat Supermanovy paměťové krystaly podle sci-fi filmu, v němž byly všechny vědomosti obyvatel planety Krypton uloženy v krystalu. Problém ovšem spočíval v tom, že se zápis vlekl rychlostí šest kilobitů za sekundu a první „disk“ pobral pouhých 300 kilobitů dat.

Na letošním závěrečném ceremoniálu Mezinárodního roku světla 2015 UNESCO v Mexiku však týž tým vědců pod vedením profesora Petera Kazanskeho představil nové krystaly o kapacitě 360 terabajtů a s mnohem rychlejším zápisem. Zástupci UNESCO na nich převzali takřka designové disky obsahující Všeobecnou deklaraci lidských práv (viz foto), Velkou listinu práv a svobod, Bibli krále Jakuba a Newtonovu Optiku.

Po třech bitech informace
Technika optického datového úložiště britských výzkumníků poskytuje jak vynikající životnost, tak výkon. Pro záznam dat slouží femtosekundový laser, který pálí do kusu křemene kratičké světelné pulzy. V křemeni tak vypalují nanomřížky, drobné tečky, z nichž každá nese tři bity informace. Výzkumníci vypočítali, že doba rozkladu nanomřížek a tím i doba životnosti uložení dat činí 13,8 miliardy let. To lze přirovnat ke stáří vesmíru.