Tajuplný Faust Jizerských hor není jen legendou. Skutečně žil

V obci Krásná na Jablonecku probouzí ďáblova doktora. Jmenoval se Kittel.

Muž v černém plášti se vznáší nad krajinou. Tajemného ranhojiče lidé volají k těžce nemocným. Šušká se, že má smlouvu s ďáblem. Černokněžník ze Šumburku, Faust Jizerských hor, ďáblův doktor. I taková jména dávali vesničané Janu Josefu Antonínu Eleazaru Kittelovi, který žil v 18. století na jižní straně Černostudničního hřebenu v Šumburku, dnes osadě Krásná na Jablonecku.
„Prvního května otevřeme na Krásné vedle původního doktorova domu malé Kittelovo muzeum na Krásné. Chceme všem přiblížit, jak léčil, co vybudoval, jaký byl,“ říká Jan Vokurka ze společnosti Kitl. Ta se podílí na vzkříšení Kittelovska, areálu, kde stojí dům doktora Kittela, kostel svatého Josefa, který nechal postavit, studánka s údajně léčivou vodou, fara a mariánský sloup.

Tajemný i žádaný

Nejtajemnějším je Kittelův dům, kterému se říká Burk. Toto sanatorium nechal Jan Josef postavit v roce 1750. Dům vzbuzoval mezi lidmi vzrušení, protože se zcela vymykal okolní architektuře. Roubená stavba ukrývala nejen byt Kittelovy rodiny, ale i lékárnu a ordinaci. „Doktorova pracovna byla plná lebek, koster, podivných přístrojů a kouzelných knih. Tam vyráběl zázračný elixír a uchovával svůj nejvzácnější poklad – kouzelný létající plášť,“ vypráví jedna z legend. V domě nechyběl ani pokoj pro pacienty a hosty z Prahy a Vídně. K nim se ale dostal teprve později, když se stal osobním lékařem hruborohozeckých hrabat Desfoursů. Kittel totiž veškeré léčitelské znalosti získal od svého otce Melchiora a nikdy neabsolvoval lékařská studia. Vše ale doháněl čtením knih. Jedna z dochovaných, kterou údajně Kittel používal, je Smržovský grimoár (viz fotografie). Uložena je ve Státním okresním archivu v Jablonci nad Nisou a patří k nejstarším exponátům. Později Kittel získal hodnost chirurga a mohl se ucházet o práci lékaře na některém panství.

Létající plášť

Nezapomínal ani na chudé horaly, často je léčil zadarmo. Právě ti mu přiřkli magický kouzelný plášť, na něm měl létat za pacienty. Původ oděvu je však mnohem prozaičtější. Ve skutečnosti byl Kittel nejspíš členem řádu svatého Františka, založeného pro službu nemocným, a v souladu s jeho pravidly chodil v dlouhém tmavém plášti.
S jeho nadpřirozenými schopnostmi spojuje legenda i stavbu kostela svatého Josefa v Krásné z roku 1760. Má půdorys kříže. Kittel se prý jeho stavbou chtěl vykoupit. Pod kostelní lodí vznikla i rodinná kittelovská hrobka. Zvláštností je osmadvacet Svatých schodů. Kněží i věřící po nich stoupají po kolenou a uctívají svaté, jejichž ostatky jsou uloženy v každém třetím stupni.

Vzkříšení

Šest let se Kittelovsko opět probouzí k životu. Nadšenci, místní lidé, obec Pěnčín i třeba církev prostřednictvím Matice děkanství železnobrodského oprašují Kittelovu legendu.
„Založili jsme občanské sdružení, které pomáhá Kittelovu areálu. Jen obec dává ročně milion korun, další peníze jsou z dotací,“ uvedl Richard Hübel ze sdružení Krásnohled, které stojí za znovuoživením areálu. O kostel a faru se stará církev, o Burk obec. Kittelův dům je nově vyroubený, pod střechou, nyní se přezdívá. Fara dostala novou střechu z břidlice, která pokryje i Burk a kostel. Letos je v plánu odkanalizování fary, aby mohla fungovat například toaleta. Tu využijí návštěvníci akcí. Jednou z největších je pouť, která každoročně láká do Kittelovska 1. května.