Téměř polovina mladých zahání bolest léky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Více než polovina mladých (56 procent), trpí několikrát za měsíc bolestí. Minimálně každý týden se s bolestí potýká dokonce 17 procent mladých v Česku. Nejčastější volbou, jak s bolestí bojují, jsou léky proti bolesti (44 procent), čtvrtina respondentů (25 procent) se s bolestí vypořádává odkloněním pozornosti k jiné aktivitě a necelých devět procent používá přírodní prostředky.

Nejen tyto výsledky přinesla anketa na téma bolest, kterou zpracovala společnost Foxo. Anketa proběhla na Facebooku a zúčastnili se jí respondenti s průměrným věkem 28 let.

Původcem bolesti může být špatná životospráva i stres

Příčiny bolesti číhají na moderního člověka doslova na každém kroku. „Stresové situace, nevhodná strava a pokulhávající pitný režim, špatné držení těla nebo nedostatek pohybu, to vše představuje každodenní spouštěče bolesti zejména hlavy, šíje a zad,“ uvádí praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

Každý druhý při výběru léku věří sám sobě

Polovina oslovených v anketě je přesvědčená, že ví, jaký lék si na bolest vzít. Zbytek se rozhoduje na základě doporučení lékaře, lékárníka, či přípravek volí na základě zkušeností rodičů. Pro více lidí je při výběru důležitější cena léku než jeho výrobce. Nejoblíbenějším lékem proti bolesti je Ibalgin – volí ho 47 procent dotázaných, druhým nejčastějším je Paralen, pro který sáhne 16 procent respondentů, a třetím Brufen. Pro téměř třetinu dotázaných je výhodou, že má lék jinou, než bílou barvu.

MUDr. Michal Lazák komentuje výsledky ankety: „Léky proti bolesti jsou zcela běžnými prostředky, jak v akutním stavu vyřešit nepříjemný problém, a dle mých zkušeností více než polovina pacientů tyto léky využívá, což odpovídá uvedeným výsledkům výzkumu mezi třemi stovkami českých pacientů.“

V rámci výzkumu 25 procent respondentů také uvedlo, že bojují s bolestí tím, že se soustředí na nějakou další aktivitu. Tento svérázný způsob řešení je však dle odborníků přinejmenším sporný. „Nemyslím si, že pouhé ignorování problému může něco vyřešit. Samozřejmě, že silná vůle je pro léčbu výhodou, ale ignorovat bolest se nemusí vyplatit – jde o varovný signál organismu, že něco není v pořádku,“ vysvětluje MUDr. Lazák a dodává: „Každopádně je nutné řešit i příčinu bolesti. Například hlava bolí řadu lidí proto, že špatně dodržují pitný režim a příliš se stresují. Bolavé svaly krční páteře mohou signalizovat špatnou ergonomii na pracovišti a podobně. Některé bolesti mohou mít i závažnější příčiny. Opakující se bolesti a zejména pak bolesti trvající delší dobu by měly být důvodem návštěvy lékaře.“