Terapie po ochrnutí ruky: Hra na klavír

Hra na klavír jako terapie po ochrnutí ruky

Hra na klavír jako terapie po ochrnutí ruky Zdroj: VTM

Využít po ochrnutí ruky k rehabilitaci klavír není až tak šílený nápad, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí použít speciální rukavici.

Hudba léčí. To je známá pravda. Většinou si však představíme terapii hudbou, jako je poslech příjemné skladby spojený s nejrůznějšími relaxačními technikami. Hudba však nyní může také napomáhat pacientům po ochrnutí rukou. A to hrou na klavír.

Vědci z Technologického institutu v Georgii ve spolupráci s týmem z Shepherd Center v Atlantě vytvořili pro pacienty se sníženou citlivostí či omezeností pohybu v rukou speciální pomůcku k rehabilitačnímu cvičení.

Vibrující rukavice

Zařízení tvoří speciální bezdrátové rukavice, které vzhledem připomínají klasické cyklistické rukavice. Rukavice mají na hřbetu připevněnou krabičku, v níž je elektronika, která umožňuje rozvibrovat jednotlivé prsty. Při učení hře na klavír vibruje vždy prst, který by měl stlačit klávesu na klaviatuře. Systém přístroje MMT (Mobile Music Touch) může pracovat s počítačem, chytrým telefonem či MP3 přehrávačem propojeným přes Bluetooth.

Pacientem vybraná píseň je pak naprogramována do zařízení, které je bezdrátově připojeno k rukavici. Hrané noty jsou na klávesách označeny světelným podsvícením a vždy je doprovází vibrace prstu, který by měl notu zahrát. Postupným opakováním oblíbených skladeb si pacient nejen zapamatovává správnou techniku hry, ale především procvičuje pohyb prstů.

Doktorka Tanya Markow názorně předvádí využívání bezdrátové rukavice

Testováni doma i u klavíru

Ve studii, kdy vědci zařízení testovali, se zaměřili především na pacienty po poranění míchy (SCI). Studie trvající osm týdnů se zúčastnilo 16 osob s podobnou mírou poškození ruky. U všech testovaných uplynul rok od jejich zranění. Každý pacient během této doby třikrát týdně půl hodiny trénoval hru na klavír. Polovina s pomocí MMT, polovina bez jakékoliv pomůcky.

Další částí studie byla práce pouze se skupinou testující MMT. Tato skupina pacientů nosila své rukavice doma dvě hodiny denně, pět dní v týdnu. Během domácích činností pacienti poslouchali hudbu a rukavice rozvibrovávala jednotlivé prsty, nyní však bez klavíru. Pacienti tak vnímali jen lehké kmitání, aniž by se na něj v danou chvíli blíže soustředili.

Vědci při této části výzkumu vycházeli z poznatků z první části, kdy se ukázalo, že pacienti s MMT se písně učí rychleji a snáze. Pokusili se tedy zaměřit více na rehabilitační účinky zařízení, spíše než na schopnost výuky hry na hudební nástroj. Oproti první části studie se tato část zaměřila na pasivní trénink, kdy si pacient více méně léčbu neuvědomoval.

Výsledky byly pro vědce pozitivní. Na konci studie byli pacienti schopni uchopovat předměty, ať s větší či menší účinností. U některých pacientů s MMT navíc došlo k navrácení schopnosti cítit strukturu předmětů. Někteří pacienti začali cítit teplo, např. při uchopení horkého nápoje.

Hra na klavír jako terapie po ochrnutí rukyHra na klavír jako terapie po ochrnutí ruky | VTMSpojení výuky hry na klavír a rehabilitace je pro pacienty více motivující než klasické rehabilitační cvičení. Také výsledky se dostavily u testovaných pacientů mnohem dříve, než v době jejich dřívější terapie Zdroj: Georgia Tech

Dokonalý prostředek motivace

Dalším krokem ve výzkumu bude zapojení magnetické rezonance při sledování pacientů, aby se ověřila teorie vědců, že zvýšení schopnosti pohybu bylo vyvoláno obnovenou aktivitou mozku. Vibrace by tak dávaly do pohybu smyslové oblasti mozkové kůry.

Možná by mohla zaznít otázka, proč je takové zařízení vůbec potřeba, když by stejnou práci pravděpodobně odvedla i jiná terapeutická zařízení či techniky cvičení. Hlavním přínosem MMT je motivace, kterou pacientům dává. Pacienti, kteří mají cíl a při terapii vidí jasně své úspěchy, mají také větší chuť v činnosti pokračovat. A to jim bezdrátová rukavice umožní. Mohou jasně vidět, jak se díky jejich snaze mění i lehký dotek v hudbu. Jejich postup v léčbě je tak rychlejší než u ostatních pacientů.

Klasické lékařské rehabilitace a cvičení se mohou pro pacienty stát nudnými, a pokud nevidí žádný pokrok, nemají ani další chuť v terapii pokračovat. MMT je navíc nijakým způsobem neomezuje. Mohou být doma a vykonávat jinou činnost, zatímco je zařízení nenápadnou formou tlačí do pohybu prstů, nebo sedět u hudebního nástroje a kromě procvičování ruky zlepšovat svůj hráčský um.