Test kaváren: Chyby ukryly krásné kulisy

Popletená objednávka, pak káva bez lžičky. Unikátní kavárna na Novém Městě si škodí chybami obsluhy. Ale i úrovní nápojů.

Když procházíte už třetí místností kavárny Friends Coffee House, pořád ještě nejste na jejím konci.
Podnik sídlící v domě, kde bydlel František Palacký, jich hostům nabízí hned pět.

Jedna připomíná obývák, v další zase stoly stojí v zimní zahradě, která vede dvorem.

„Kavárna je útulná a příjemná. Připadám si, jako bych seděl u někoho doma,“ popisuje své první dojmy barista Zdeněk Smrčka.

Kávu si může host dát třeba pod fotografiemi jiných návštěvníků. „Pošlete nám fotku vaší tváře. Pokud ji vybereme, zarámujeme ji a vystavíme,“ vybízí podnik na svých webových stránkách.

Slabé espresso

Zákazník si pak opravdu připadá jako na návštěvě u přátel, které si kavárna vložila do svého anglického názvu. Ale co samotná káva?

Předpoklady má skvělé.

Kvalitní směs brazilských a kolumbijských zrnek, dobrý kávovar a vlastní pražírnu. „Espresso má ovšem hodně řídkou pěnu na to, že jde o čerstvou kávu. A je hodně slabé,“ vytýká expert na kávu Zdeněk Smrčka.

Podle něj zřejmě kvůli špatně seřízenému stroji natéká nápoj příliš rychle. Původně mu navíc servírka při objednávce nedala espresso s mlékem, ale espresso macchiato, což je nápoj už zalitý mléčnou pěnou. Kavárna má v nabídce i takzvané double espresso. Tedy dvojitou dávku nápoje, což nebývá v Česku úplně běžné.

A capuccino? „Je hrozně veliké, takový bazén. Správně má mít zhruba 1,5 decilitru, tohle je určitě o hodně víc. Má taky špatně udělanou pěnu,“ říká o příliš mléčném nápoji Smrčka.

Tlačenice u baru

Ne úplně šťastně je také vyřešená obsluha. Koupit kávu, čerstvé bagetky či jiné občerstevní je možné jen za barem. To je sice třeba v Anglii či Spojených státech běžné, ale zrovna ve Friends Coffee House jde takový způsob obsluhy na úkor pohodlí zákazníků.

Prostor u baru je totiž poměrně úzký a ve chvíli, kdy se u něj vytvoří fronta, jen obtížně se kolem ní prochází.

Také vzhledem k výrazné délce kavárny mají hosté v její zadní části z cesty za kávou spíš malý výlet.
Za některými nápoji se ale vydat přece jen vyplatí.

„Latté je mléčné a krémové. Má mnohem lepší pěnu, než byla u capuccina,“ hodnotí barista Smrčka.

Host si může objednat i dobré americano, což je espresso nalité do horké vody. Nápoj, který vymysleli američtí vojáci během druhé světové války v Evropě, protože jim nevyhovovalo malé italské espresso.
Ovšem i dobré kávy doprovodily zbytečné chyby obsluhy. K latté, které je třeba dobře zamíchat, nedala lžičku.

U jiných nápojů chyběly podšálky, jindy je zase obsluha naložila na špinavý tác.

Přesto dokáže Friends Coffee House tyto nepříjemné přehmaty ukrýt za kulisy krásné a originální kavárny.