Torpedo: nečekaný pád a možná i zánik

Havířovští florbalisté po čtrnácti letech sestoupili z extraligy. Budoucnost klubu je nejistá.

Spoustu let patřili k nejlepším a ve své sbírce mají i dvě stříbrné medaile. Ale to je minulost, letos se havířovští florbalisté nedokázali zachránit v extralize a to může znamenat i konec klubu. „Zklamání je to pro nás všechny obrovské. Jsem v klubu od začátku a nevěřil jsem, že něco takového může přijít,“ kroutil hlavou trenér havířovských florbalistů Jan Gajdoš.

A co bude dál?

Sestup nemusí být pro Torpedo poslední pohromou. „Uvidíme, jestli v příští sezoně vůbec mužské družstvo do soutěže nastoupí,“ řekl prezident klubu Roman Kantor. Klub fungoval především díky městu, které ho finančně podporovalo. Vedení radnice dokonce přislíbilo, že pokud klub extraligu udrží, v příští sezoně přispěje větší částkou než letos. „Ale teď, když jsme spadli, nevím, jak se město k téhle situaci postaví. Nějaká jednání už proběhla, ale nedokážu odhadnout, zda město bude mužský oddíl podporovat i v nižší soutěži,“ obává se nejhoršího Kantor. Naopak docela v klidu je nejzkušenější hráč Havířova Pavel Kožušník. „Mužstvo mužů určitě bude fungovat. Když jsem v Havířově začínal, taky jsme si všechno hradili sami, a hráli jsme normálně soutěž,“ uvedl Kožušník.
Havířov se v barážové sérii proti Bohemians snažil všemi možnými prostředky. Do hry dokonce zasáhl i šéf klubu Kantor. „Trenéři mě přesvědčili, že týmu můžu ještě pomoct, tak jsem to zkusil. Bohužel to nepomohlo,“ povzdechl si Kantor. Torpedo v rozhodující domácí bitvě vedlo už 3:0, ani tento náskok však nestačil k udržení extraligy. „Nikdy jsem se nevymlouval na rozhodčí, ale to, co předvedli v posledním utkání, jsem ještě neviděl. Otáčeli jasné fauly v náš neprospěch,“ zlobí se ještě dnes Kantor při vzpomínce na poslední utkání sezony. Přitom k takovým problémům vůbec nemuselo dojít. Havířov se od začátku pohyboval kolem devátého místa tabulky a hráči tajně pomýšleli na play-off. Zlom přišel na konci listopadu, kdy Torpedo prohrálo na Spartě s týmem, který bojoval rovněž o play-off. „Kluci si najednou přestali věřit, tréninková morálka šla dolů, někteří hráči dokonce nechodili ani na tréninky,“ přiznal Gajdoš.

Pavel Kožušník končí

O tom, kteří hráči zůstanou v kádru pro případnou další sezonu, se rozhodne v nejbližších dnech. O budoucnosti má ale jasno Kožušník. „Minimálně půl roku si od florbalu na vyšší úrovni chci odpočinout. Budu hrát pouze s kamarády za Stonavu, kde se florbal hraje pro zábavu,“ těší se Kožušník.