Tragický příběh stromu č. 592

Soud začal rozplétat, proč loni v lednu ve Zlíně spadl strom a zabil dva chlapce. Třem mužům hrozí dokonce vězení.

Výslechem tří městských úředníků začal jeden z nejočekávanějších soudních procesů ve Zlíně za několik posledních let. Soudkyně Jitka Macháňová začala rozplétat okolnosti tragédie, při které loni v lednu zemřeli dva malí chlapci pod zříceným stromem. Trojice zaměstnanců magistrátu tomu podle obžaloby měla zabránit.

V soudní síni se postupně odvíjel smutný životní příběh pajasanu, který měl v evidenci magistrátu číslo 592. Jeho pravidelné kontroly končily vždy stejným hlášením – bez závad. Odborníci ho důkladně prověřovali už před patnácti lety. „Tehdy jsme vybírali stromy, které měly jít okamžitě pryč. Pajasan neměl problémy, ani další kontrola o deset let později neodhalila žádné nebezpečí,“ konstatoval jeden z obviněných zlínského magistrátu Ivo Divoký.

Osmdesátiletý strom přežil velkou bouři v roce 2004, hurikán Kyrill v roce 2007 i vichřici Emma o rok později, kdy v jeho okolí padlo několik mladších stromů. Nenakláněl se ani na něm nebyla vidět hniloba.
Posudek soudního znalce ale naznačil, že pomalá zkáza stromu mohla začít už před šestadvaceti lety. Tehdy dělníci v parku v blízkosti pajasanu stavěli sloupky oplocení a o dva roky později přípojku elektrického vedení. „Práce mohly poškodit kořenový systém,“ naznačil znalec Pavel Šimek. Zdraví stromu možná uškodilo i to, že v roce 2006 dělníci v jeho okolí likvidovali stavební buňky.

Strom přesto až do svého pádu nevypadal nijak sešle. Měl zelené listy, na kmeni nerostly žádné houby a ve dřevě nebyly dutiny. „Na kmen pajasanu jsem při kontrolách několikrát klepal kladívkem a ničeho podezřelého jsem si nevšiml,“ uvedl u soudu další z obviněných úředníků Stanislav Pospíšilík. Před třemi lety se na strom vrhli dělníci s pilami. Lidé si totiž stěžovali na časté padání větví na chodník. „Ořezy stromu neuškodily. Větve se po nich krásně zahojily, až nás to překvapilo,“ dodal Pospíšilík.

Jedna část stromu však zůstávala očím úředníků skrytá. Léta nikdo nekontroloval jeho kořenový systém, a právě to se stalo osudným. V úterý 22. ledna 2009 strom nevydržel poškození, které způsobila hloubková hniloba mezi kmenem a kořeny.

Smutným paradoxem zůstává, že hnilobu mohla včas odhalit speciální sonda. Úředníci ji ale nechtěli udělat. Aby nepoškodili zdraví stromu…

Soud, který rozhoduje o jejich vině, pokračuje 5. května.