Turisté vítáni? Jak kde!

Mají turistům co nabídnout. Někdy se ale zdá, že Frýdek-Místek a Beskydy o návštěvníky ani nestojí.

Příjemné ubytování, adrenalin a usměvavý personál, připravený splnit hostovi každé přání. Ale též zavřené penziony, neochota obsloužit příchozí. Služby pro turisty ve Frýdku-Místku a nedalekých Beskydech si uchovávají dvojí tvář. I když ta přívětivá získává stále více navrch. „Krásnou přírodu nabízejí
turistům všude. My ale máme kopce a hustou síť dobře značených tras pro pěší i cyklisty,“ vyzdvihuje
ředitelka Beskydského informačního centra Monika Konvičná významné přednosti tohoto regionu.
Šéf asociace českých cestovních společností Tomio Okamura říká, že cyklostezky nestačí. „V každé chatě by mělo být nějaké typické jídlo. Udělejte třeba v kraji soutěž, kdo ho uvaří nejlépe! Místní speciality by měly být k dostání na každé benzínce. Jenže podnikatelé to stále ještě nepochopili,“
kritizuje hoteliéry Okamura. A vzpomíná na svou nedávnou příhodu z Příbora. „Narodil se tam Sigmund Freud a v jeho muzeu prodávají malé čokoládové doutníčky, protože on byl velký kuřák. Takové věci
jinde chybějí,“ říká Okamura.

„Právě jsme se chystali celá rodina do aquaparku, ale bohužel stupidní výmysl – zákaz vstupu v šortkách – nás odradil. Prodávají se i šortkové plavky a chápu to jako omezování. Nikde ve světě to neexistuje. Žiji v Německu a tam se mi smáli, když jsem to vyprávěla,“ posteskla si na internetové diskuzi k frýdecko-místeckému aquaparku žena, která se podepsala jako Petra. Aquapark je přitom vlajková loď všech turistických lákadel ve městě.

Stvořeno pro cyklisty

Renomé Frýdku-Místku u našich i zahraničních turistů naštěstí nestojí jen na nedokonalostech aquaparku. Žhavou novinkou jsou čtyři značené cyklookruhy. Milovníky projížděk na kole zavedou do městských částí Frýdku, Místku, Chlebovic a Skalice. Nenáročné trasy dlouhé dvanáct až osmnáct kilometrů jim umožní poznat zdejší pamětihodnosti. Kdo by se o nich chtěl dovědět více nebo měl potíže s orientací, může se na cestu vybavit tištěným průvodcem s mapkami a texty ve třech jazycích. „V tomhle jste dobří. Trasy jsou přehledné a v mapách dobře rozdělené podle toho, jestli se jedná o horské, trekové a nebo silniční úseky. Málokdo ví, kolik je v Beskydech úžasných tras v lesích,“ potvrdil Sedmičce cyklista Milan Kocurek z Velkých Karlovic.

Dvacet kilometrů hlady

Jasnou turistickou jedničkou v tomto koutu republiky zůstávají Beskydy. Většina turistů, kteří míří do Frýdku- Místku na dovolenou, vyjíždí do hor. Ne vždy ale odjíždějí spokojeni s kvalitou služeb v horských chatách a hotelích. „Udělali jsme si nedělní rodinný výlet na kole do oblasti Morávky a chtěli se zastavit na jídlo,“ popsala redakci svou zkušenost Michaela Malá. A sehnat něco na zub, to byl problém. „V jednom penzionu nám v době oběda neochotně nabídli pouze kávu. O několik kilometrů dále měli také jen pití. Ani párek v rohlíku nebo langoš neprodávali. Další penzion byl navzdory nápisu ‚Otevřeno‘ vybydlený. Až na čtvrtý pokus jsme si v útulné horské chatě kousek od Visalají pochutnali na svíčkové a meruňkových knedlících. Kvůli občerstvení jsme šlapali do pedálů přes dvacet kilometrů,“ kritizuje Malá.

Pivo a pískoviště nestačí

„Hotel, penzion nebo horská chata, kde personálu na hostovi nezáleží, je na nejlepší cestě k zániku,“ míní ředitelka Beskydského informačního centra Monika Konvičná. Úroveň stravování a ubytování se podle ní výrazně zlepšila. Šéf asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura však Sedmičce řekl, že Moravskoslezský kraj je na tom špatně, protože tu za poslední rok ubylo nejvíc turistů. „Jste pozadu především v nabídce jídel. Neumíte turisty uhostit místní specialitou. Majitelé chat a hospod by měli zapomenout na italské špagety a americké hot dogy a vytáhnout středověké kuchařky. Každý turista chce ochutnat nějaký originální recept,“ míní Okamura. Další, co podle něj návštěvníky odrazuje je cena ubytování. „Dokud bude čtyřhvězdičkový hotel v Beskydech stát dvakrát tolik jako ubytování v Praze, návštěvníci se sem nepohrnou. Praha je pro ně atraktivnější a levnější. Japonští turisté, které sem pravidelně vozím, proto na sever Moravy moc nejezdí,“ dodává Okamura.

Svěřte se animátorům!

Trochu to připomíná kulturní referenty z odborářských filmů o revizorovi pražského dopravního podniku Gustavu Andělovi. Úkolem animátora je zorganizovat volný čas ubytovaným hostům nebo připravit zajímavý program pro jejich děti. Podmínkou je, že si to přejí. „Lidé by si dovolenou měli užít a odpočinout si,“ objasňuje ředitel Vít Březina, proč hotel Sepetná v Ostravici začátkem prázdnin angažoval animátora. Nudit se s ním nebudou děti ani rodiče, pro které má připraveny atraktivní výlety do okolí. Víkendové animátory zaměstnává také Aquapark Olešná ve Frýdku- Místku.

Adrenalin? Ano!

Na zemi, ve vzduchu nebo na vodě, lidé touží po nevšedních zážitcích, vyvolávajících příjemné mrazení v zátylku. Veletoče v plastové kouli, létání s padákem, sešup na horském kole nebo hra na Tarzana v lanovém centru se zejména pro mladou generaci stávají součástí životního stylu. Beskydy nabízejí adrenalinových zážitků více než dost. Dokonce sem míří vodíci z celé republiky. „Ostravice je totiž jedinou raftovou řekou na Moravě,“ připomíná Miroslava Górecká z klubu vodáků Mirago. „Bezpečné jízdy s průvodcem si vždy první víkend v dubnu užívá mnoho lidí. Ostatní si na dvou tůních mohou jízdu vyzkoušet nebo si její základy osvojit pod vedením instruktora,“ říká Górecká a lituje, že se Šance vypouští málokdy a vodákům se taková příležitost naskytne jen velmi zřídka.