Úlomky zříceného satelitu se zatím nenašly

Satelit UARS

Satelit UARS

Americký výzkumný satelit UARS ukončil dnes brzy ráno středoevropského času svoji existenci, když se zřítil k Zemi. Potvrdil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Potvrdil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Pokud z šestitunové družice po průletu atmosférou zbyly nějaké pevné části, dopadly nejspíše na území Kanady. Ani dlouhé hodiny po předpokládaném pádu trosek si ale experti nejsou jisti, kde úlomky aparátu hledat.

Podle NASA trosky satelitu dopadly na Zemi dnes ráno SELČ mezi 05:23 a 07:09, Evropská kosmická agentura (ESA) stanovila dobu pádu na 06:20 SELČ. Navzdory rozsáhlým spekulacím, které zaplavily sociální sítě Facebook a Twitter, ale detailnější informace o tom, kde přesně trosky družice skončily, nejsou k dispozici.

Do atmosféry údajně aparát pronikl nad Pacifikem, což ale nutně neznamená, že úlomky dopadly do moře. Ze skutečnosti, že o zranění lidí či škodách zatím nejsou žádné zprávy, NASA s ulehčením vyvozuje, že pokud úlomky nespadly do oceánu, zasáhly zřejmě neobydlené území. Jistota ale zatím nepanuje.

Pozornost se soustřeďuje na kanadskou provincii Alberta. Zprávy některých uživatelů Twitteru hovoří o tom, že zbytky UARS se mohly ocitnout poblíž města Okotoks jižně od Calgary v západní části Kanady.

Dráha, kterou pro pád odborníci vypočetli, směřovala od západních oblastí Kanady přes okolí města Seattle na severozápadě USA, napříč přes kontinent a Atlantický oceán k břehům Afriky. Je ale nepravděpodobné, že celou tuto trasu hořící satelit urazil, pokud jeho pokles začal už nad Tichomořím. Podle vědců někde cestou zanikl a zbytky mohly dopadnout na Zemi.

„Většina úlomků je v moři, těžko se už o tom něco dozvíme,“ soudí mluvčí NASA Steve Cole. Nebezpečí, že úlomky zasáhnou lidskou bytost, stanovila agentura kurzem jedna ku 3200. Pravděpodobnost, že trosky trefí jednoho konkrétního člověka, je ale třeba vynásobit počtem lidí na Zemi a byla tudíž mnohem menší - zhruba jedna ku 22 bilionům.

Americká družice pro výzkum vyšších vrstev atmosféry byla na oběžné dráze od roku 1991 a fungovala do roku 2005, kdy jí došlo palivo. Od té doby se satelit pomalu přibližoval k zemskému povrchu. Šance, že jeho zbytky způsobí větší škody nebo zasáhnou člověka, byly podle odborníků mizivé. UARS je za posledních 32 let největším tělesem, které se z oběžné dráhy nekontrolovaně zřítilo.