Umí děti zacházet s penězi?

Průzkum ČSOB zjišťoval, k čemu vedou rodiče své děti v oblasti financí. Polovina všech rodičů se domnívá, že by děti měly mít základní přehled o rodinných financích, aby věděly, jaké jsou možnosti rodiny. Přiznávají však, že je neinformují. Zajímavé také je, že přestože 90 % rodičů nepovažuje finanční odměnu například za dobré známky jako vhodnou motivaci, třetina z nich děti takto odměňuje.

„Na finanční odměnu za dobrý prospěch a pomoc v domácnosti nepanuje mezi rodiči jednotný názor. Někteří v ní vidí jedinou motivaci dnešních dětí, jiní jsou toho názoru, že si děti zvyknou dostávat za všechno odměny,“ říká Ondřej Škorpil, ředitel Kanceláře představenstva ČSOB. Přesto je takto motivují k lepším výsledkům.

Žáci 1. stupně nejčastěji dostávají odměnu mezi 50 a 100 korunami, žáci 2. stupně 100 – 200 korun, středoškoláci 50 – 100 korun. Vysokoškoláci pak od rodičů dostávají 500 korun a více. Zde však nejde o odměnu za složení jedné zkoušky, ale například za úspěšné ukončení semestru.

Symbol dospělosti

Průzkum se zaměřil také na kapesné nebo třeba na to, proč studenti chtějí mít vlastní účet. Tři čtvrtiny mladých ho považují za jeden ze symbolů vstupu do dospělosti. Chtějí mít peníze, které dostanou nebo které si vydělají, pod vlastní kontrolou.

Svoje konto si pak studenti vybírají především podle balíčku služeb, nikoliv podle jednorázových dárků, které při otevření konta dostanou. Studenti jsou spokojeni, pokud balíček obsahuje vedení účtu, výběry z bankomatu, platební kartu a platební transakce zdarma, jsou studenti spokojeni.