Unikátní procházka po mořském dně

Cuxhaven

Cuxhaven Zdroj: Libor Budinsky

Lázeňské městečko Cuxhaven, ležící na pobřeží Severního moře, nabízí svým návštěvníkům ojedinělou atrakci: nezapomenutelný výlet po živém mořském dně, které každý den na několik hodin odhalí mohutný odliv.

Je to neuvěřitelný zážitek. Tam, kde ještě před chvílí byla metrová masa vody a nekonečná mořská hladina, zůstalo jen více či méně mokré dno, plné mělkých jezírek, potůčků a také spousty drobných mořských živočichů. A právě na tuto chvíli čekají návštěvníci severoněmeckého Cuxhavenu, kteří bosí, nebo také v holínkách či v sedlech koní, vyrážejí při odlivu na několikahodinový trek unikátním národním parkem Wadden Sea, který je od roku 2009 zařazen na seznam přírodního dědictví UNESCO.

Procházka po mořském dně u CuxhavenuProcházka po mořském dně u Cuxhavenu | Libor Budinsky

Dno plné života

Pevninu od moře chrání vysoké písčité duny, které jsou porostlé spoustou vegetace, jež drží písek pohromadě a brání jeho erozi jak působením neustálého větru, tak nesmlouvavých mořských vln. Jen pár metrů od písečných pláží, ozdobených typickými německými „kukaněmi“, ovšem vstoupíte do úplně jiného světa, kde je slyšet jen vítr a volání ptáků. Někteří se vydávají do neznáma na vlastní pěst, další dají přednost komentované procházce v doprovodu jednoho ze strážců místního národního parku. Ti jsou překvapivě vybaveni lopatami, aby návštěvníkům názorně demonstrovali pestrý život ukrytý v hlíně a písku pod mořským dnem. Chvíli co chvíli zastavují, aby vyhloubili jámu, odkud pak na světlo vytahují nejrůznější živočichy – od maličkých krevetek, červů a krabů až po celkem slušné ústřice. To všechno žije zavrtané do dna, ať už je právě zalité vodou, nebo zrovna bez vody.

Majáky na přežití

„Příliv a odliv se zde rychle střídá, voda přichází a odchází v pravidelných intervalech, které jsou vždy aktuálně zapsány na cedulích na břehu,“ vysvětluje průvodkyně. A co kdyby se náhodou stalo, že si někdo naplánuje příliš dalekou a dlouhou cestu do hlubin oceánu, respektive k některému ze vzdálených ostrovů, a nestihne se už vrátit? I na tohle místní ochránci mysleli a podél mořské prohlídkové trasy (jsou v ní zabodnuté vysoké kůly podobně jako u nás na horách) jsou vždy po několika stech metrech umístěny záchranné plošiny, tedy vlastně jakési minimajáky, které vždycky zůstávají nad hladinou.

Prohlídka mořského dna u CuxhavenuProhlídka mořského dna u Cuxhavenu | Libor BudinskyKomentované prohlídky živočichů mořského dna organizují strážci národního parku Wadden Sea

Pokud by vás překvapil zrádný příliv a nestihli jste se vrátit na pevninu, můžete se na ně vyšplhat a strávit zde několik hodin do dalšího odlivu, než moře zase poklesne a objeví se dno. Přestože „plošiny“ slouží hlavně pro případ nouze, v poslední době se rozmohlo jejich poněkud záměrné využívání. Turisté si prý zakoupí malé občerstvení, případně lahev vína a pak se nechají schválně uvěznit na několik hodin na majáku, odříznutí od světa mořskou hladinou. Prý je to slušná směsice romantiky a adrenalinu. Ale drtivá většina ze tří milionů návštěvníků, kteří do Cuxhavenu ročně zavítají, si podobná alotria naštěstí odpustí.

Velká ptačí hostina

Nikde jinde na světě nenajdete tak obrovské území uvězněné v neustálém střídání přílivů a odlivů. Unikátní přírodní rezervace Wadden Sea má však obrovský ekologický význam, neboť zajišťuje podmínky pro život více než deseti tisíc rostlin a živočichů a díky tomu hraje obrovskou roli v celém evropském ekosystému. Tato oblast mělkého pobřežního moře mezi Německem, Holandskem a Dánskem hraje klíčovou roli především s ohledem na migraci evropského ptactva. Právě zde se totiž zastavují miliony ptáků při letech ze severu na jih a pak zase zpátky.

K rekreaci slouží pouhá polovina procenta z celkové rozlohy parkuK rekreaci slouží pouhá polovina procenta z celkové rozlohy parku | Libor BudinskyK běžné rekreaci je určeno pouze půl procenta z celkové rozlohy národního parku, který se rozkládá na ploše 2800 metrů čtverečních

Díky tomu, že se tu každý den střídá příliv s odlivem, žije tu obrovské množství mikroorganismů a drobných bezobratlých živočichů poskytujících bohatý zdroj potravy pro ryby a ptáky. A tím, že se vždy na několik hodin odhaluje mořské dno, mají zde ptáci v přeneseném smyslu pravidelně prostřený stůl k bohaté hostině. „Wadden Sea je nejvýznamnější potravní zastávkou pro ptáky, kteří zde nacházejí potřebnou výživu, aby doplnili své rezervy, které jim pak vystačí na jejich každoroční, tisíce kilometrů dlouhý let mezi jejich letním hnízdištěm na severu a zimním domovem na jihu,“ vysvětluje průvodkyně národního parku.

Slunící se tuleni

Každý rok využívá tuto unikátní občerstvovací stanici na 12 milionů migrujících ptáků (a to jak při cestě na sever do Skandinávie a Kanady, tak při návratu zase na jih do Středomoří a Afriky). Obrovské množství ptáků pravidelně přitahuje ornitology z celého světa. Proto ochránci přírody musejí velmi pečlivě vážit, na která místa umožní volný pohyb turistům a která budou mít naopak speciální režim s maximální ochranou živočichů.

Z obrovského areálu národního parku o ploše 2800 kilometrů čtverečních (zhruba plocha 55 krát 50 kilometrů) je jen půl procenta rozlohy určeno k běžné rekreaci, zatímco plných 60 procent má statut přísně chráněné zóny, kam mají turisté přístup pouze po vyznačených stezkách a kde se nesmí fotit ani jinak rušit zvířata. Pokud budete mít štěstí a čas, můžete se vydat až k početným koloniím tuleňů, kteří se na písčitém břehu nedalekého ostrova vyhřívají na slunci a z bezpečné vzdálenosti si tyto nádherné tvory prohlédnout.

***

Co vyzkoušet

V Cuxhavenu můžete navštívit relaxační Thalaso centrum Ahoi, které stojí na břehu moře a nabízí širokou paletu nejrůznějších aktivit a procedur. Ať už je to třeba bazén s mořskými vlnami, vodopád či několik druhů saun. Výhodou je také nádherný panoramatický výhled na Wadden Sea. Vstup na dvě hodiny vyjde dospělého na 25 eur, celodenní na 35 eur.

Co ochutnat

Největší specialitu v Cuxhavenu představují malé, jen asi půl centimetru dlouhé a chuťově naprosto famózní krevetky, kterým se v němčině říká mořský krab. Místní specialitou je zapečená brambora se smetanou, která je krevetkami posypána, či krajíc celozrnného chleba s krevetkami a volským okem. Není to ovšem levná záležitost – taková svačinka vyjde zhruba na 15 eur.

Co navštívit

Vydejte se na nedaleký ostrov Neuwerk ležící severozápadně od Cuxhavenu, který má tři kilometry čtvereční a žije na něm 30 stálých obyvatel. V době odlivu můžete na ostrov dojít pěšky, v době přílivu se tam dostanete jen lodí. Menší ostrovy Scharhörn a Nigehörn jsou pro veřejnost uzavřeny.