Úniky dat tlačí vzhůru akcie bezpečnostních firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Ukradené snímky celebrit, odcizená osobní data i nabourané bankovní účty: počet kybernetických útoků přibývá. Zatímco postižené firmy sčítají ztráty, investoři zavětřili šanci na vysoké zisky i skupují akcie firem podnikajících v oblasti kybernetické bezpečnosti. Na vlně zájmu vydělávají v posledních týdnech akcie bezpečnostních firem.

S každým útokem, ať už šlo o krádež dat z Apple iCloud, Playstation Network či narušení bezpečnosti účtů několika amerických bank, povyskočily například akcie izraelské společnosti Check Point Software Technologies, světové dvojky oboru, o něco vzhůru. Na americké burze NASDAQ jsou nyní nejvýše za 13 let a během posledních 30 dní posílily téměř o deset procent.

Od přelomu roku, kdy Target Corporation zasáhl největší hackerský útok na obchodní řetězec v historii USA, Check Point posílila o 12 procent. Světová jednička Cisco si na burze polepšila o více než 13 procent. Na vlně zájmu se vezou i menší rivalové jako například Palo Alto Networks, jejíž akcie přidaly 55 procent.

„Pokaždé, když je napaden Target nebo Home Depot či jaderná elektrárna nebo dokonce vláda USA a objeví se to v médiích, je to vzpruha pro tento trh,“ řekl agentuře Blooomberg analytik Brad Curran. Podle něj jde přitom jen o začátek dlouhodobého trendu.

Například třetí největší hráč na trhu kybernetické bezpečnosti Symantec Corporation se ale takovým růstem akcií pochlubit nemůže. Po březnovém výprodeji akcií amerických technologických společností se akcie firmy dostaly jen lehce nad úroveň, na níž byly na začátku roku.

Celkově analytici předpokládají, že firmy budou za kybernetickou bezpečnost utrácet stále větší sumy. Podle dat Bloombergu celosvětové výdaje společností na zabezpečení proti útokům hackerů každoročně porostou o 42 procent a v roce 2018 dosáhnou 34 miliard dolarů.