Upečený Doktor voní zrním

Nejlepší chléb ve Varech pečou ve Slepé ulici. Sedmička byla u jeho výroby.

Tenhle Doktor váží něco málo přes půl kila, je vláčný, chutný a zdravý. A nyní i oceněný. Je to totiž sotva pár dnů, co odborná komise poplácala Doktora z karlovarské pekárny Trend po hřbetě a vzápětí mu na hruď přišpendlila novou značku kvality Regionální potravina Karlovarského kraje. Nosit ji bude čtyři roky. „Naším přáním je, aby si spotřebitelé produkty výrobců z regionu kupovali. Stačí si jen dát práci a číst etikety,“ uvedl jeden z organizátorů soutěže Zdeněk Perlinger.
Redaktor Sedmičky byl u toho, když pekaři v bílých pláštích přiváděli na svět novou várku Doktorů.

Těsto s vřídelní vodou

Na začátku zrození Doktora je přístroj, kterému pekaři říkají zrnomat. V něm se zhruba pět hodin vaří zápara. Jde o směs zrní, přesněji pšenice, slunečnice a lnu, a žitné mouky. „Mimo jiné tím získáme typickou aromatickou a chuťovou složku budoucího chleba,“ vysvětluje vedoucí výroby Gustav Kubíček. Záparu pekaři vytáčí do bedýnek, ve kterých směs chladne. Potom se v díži smísí s moukou, na minerály bohatou vřídelní vodou a žitným sladem, který si v pekárně připravují sami. „Díky sladu má chleba vláčnější střídku,“ upozorňuje Kubíček s tím, že v pekárně si až na mletí mouky všechno dělají sami. Kvůli kvalitě. „A vřídelní vodu vozíme denně čerstvou,“ doplňuje ho pekař Jan Knop.
Když je těsto z díže vymíchané, musí nějakou dobu zrát. Další stroj ho pak nadělí a ruce pekařů ho vyválí a vytvarují. Než se ale Doktor dostane do pece, musí jeho šest set dvacet gramů ještě trochu nakynout. V ošatkách. Až potom chléb získá v moderní peci svou barvu, chuť a vůni. „Přes pekařské výrobky se dostanete do duší všech lidí,“ prohlíží si majitel pekárny Ladislav Jaroš čerstvě upečené chleby.
Značky Regionální potravina si velmi považuje. „Dobrý pekař bude vždycky jenom regionální. Jinak to ani nejde,“ říká a za příklad dává Bavorsko. „Perfektně tam vidíte, jak úspěšné jsou místní kvalitní pekařské výrobky.“

Zájem byl velký

Karlovarské pekárně Trend se i v těchto časech, zasažených utahováním opasků, poměrně daří. Vždyť například jen Doktorů upeče kolem dvou set denně. Mezi lidi se tedy každý měsíc dostane přibližně šest tisíc kusů tohoto chleba. „Lidé se čím dál víc vracejí ke kvalitnějším potravinám,“ vysvětluje si zájem Ladislav Jaroš.
Do prvního ročníku soutěže o značku kvality Regionální potravina se letos na Karlovarsku přihlásilo osmnáct firem s osmapadesáti výrobky. Z Karlovarska uspěli i další výrobci. V kategorii mléko a mléčné výrobky kozí sýr Barbora z Horského statku v Abertamech a mezi masnými výrobky pak Doupovská klobása z Žalmanova.