Uráží mě vtipy o blondýnkách

Do finálové desítky soutěže Miss Aerobic se probojovala Andrea Zemánková z Budějovic. Pravidelně sportuje. Doufá, že letos vyhraje blondýnka.

U kašny čeká usměvavá dívka. Blonďaté vlasy, štíhlá postava, kolemjdoucí se za ní otáčejí. Andrea Zemánková, osmnáct let. V roce 2004 se stala mistryní světa ve sportovním aerobiku. Umístila se v soutěži Miss Junior. Nyní bojuje o titul Miss Aerobik, finále bude v zimě.

V medailonku jsem si přečetla, že kdybyste měla něco nakreslit na zeď, byl by to žlutý smajlík. Proč? Myslím si o sobě, že jsem veselá. Ráda se směju. Každého by to pobavilo.

Jaké jsou podmínky vstupu do soutěže Miss Aerobik? Dívky, které se chtějí soutěže zúčastnit, nemusí mít míry jako modelky. Především musí umět aerobik. Soutěž je pro holky, které rády sportují.

Z dívek, které prošly Miss České republiky, se stanou modelky, jaká je budoucnost Miss Aerobic? Stane se fitness modelkou. Měsíčně dostane několik zakázek. Dívky, které se hlásí do Miss Aerobik, by v klasické soutěži Miss neuspěly. Nemají dostatečné modelkovské míry.

V minulých třech ročnících Miss Aerobik vyhrála vždy brunetka a ostatní dvě miss byly blondýnky. Myslíte si, že porota vybírá tmavovlásky úmyslně? Letos jdou soutěží fámy, že by to mohlo dopadnout jinak.

Z finalistek patříte mezi nejmladší. Myslím si, že je to velké minus. Podle mého názoru chtějí starší dívky. Mladší mají méně zkušeností, ale jinak se těm starším vyrovnají.

Poslední dobou vytlačují z fitness center aerobik jiné aktivity. Třeba fitbox, spinning, jumping, pilates. Myslíte si, že má aerobik budoucnost? Aerobik se vyvíjí. Vzniká dance aerobik nebo body styling aerobik. Já jsem dělala sportovní aerobik, což je jedna z nejtěžších forem aerobiku. Ve volném čase dělám instruktorku aerobiku.

Mohou se z dívek, které spolu soutěží o korunku, stát kamarádky? Mohou. Teď, když je nás jenom deset, jsme větší kamarádky než předtím.

Jste krásně štíhlá. Co všechno děláte pro svou postavu? V soutěži máme odborníka na výživu, který nám sestavil jídelníčky. Důraz klade na pravidelnost. O žádnou dietu se ale nejedná. Potraviny, které nám předepsal, jsem jedla už předtím. Ve sportu je každé jídlo znát. Čokoláda dá energii na chvíli. Celozrnné pečivo je lepší než bílé.

Jaký je váš názor na plastické operace? Neodsuzuji je. Moje babička byla na plastice očních víček. Špatně viděla. Jsou lidé, kterým plastická operace prsou pomůže se sebevědomím. Já na ni zatím nepomýšlím.

Uráží vás jako blondýnu vtipy o blondýnkách? Ano, některé. Myslím si, že blondýnky nejsou hloupé. Znám jich mnoho inteligentních.

Miss Junior: uspěla Jihočeška, která pomáhá charitě

Šestnáctiletá Simona Veselá vlastní oproti jiným dívkám svého věku šerpu s nápisem Miss Sympatie. V soutěži Miss Junior jako jediná zastupovala Jihočeský kraj. Pochází ze Skalice na Táborsku. Studuje na gymnáziu v Soběslavi. Chtěla by se stát lékařkou a pomáhat lidem.
Probojovala se do finále. „Nehrála jsem si na pětadvacetiletou ženskou. Jsem šestnáctiletá holka, co má ráda kakao,“ komentuje své vítězství.
Jako volnou disciplínu si zvolila tanec s partnerem. Rivalita mezi dívkami nebyla. „Nejsme modelky, co berou několik tisíc za přehlídku. Vzájemně si lámou podpatky a schovávají šaty,“ popisuje zákulisí.
Dívky se v soutěži učily chodit po molu. Zkoušely stát před fotografem jako model. „Usmívat se do fotoaparátu pro mě nebyl problém. Jsem přece Veselá,“ říká. Organizátoři podle ní nezvládli finálový večer. Navíc od nich stále nedostala výhru, mimo jiné sérii vlastních fotografií.
Život po soutěži se Simoně Veselé příliš nezměnil. Stále usedá do školní lavice soběslavského gymnázia. Ve volném čase se věnuje charitě. Pravidelně dochází do místního centra Rolnička, kde působí jako dobrovolník.
Doporučuje dívkám, které přemýšlejí o účasti v soutěži, aby nikoho nekopírovaly. „Narodila jsem se jako originál, nechci umřít jako kopie,“ cituje motto, kterým se řídí.