Úředník vydělal miliony

Přepychová vila za deset milionů, luxusní byt v centru města a drahé BMW. Tak si žije úředník pardubické radnice Jiří Čáň, který má na starosti veřejné zakázky.

Úředník pardubického magistrátu pohádkově zbohatl. Když před třinácti lety nastoupil na úřad, žil jako každý druhý. Dnes bydlí v přepychovém bytě v centru města, jezdí v drahém BMW a v Mikulovicích staví luxusní vilu za deset milionů korun.

„Do deseti milionů se to vejde. Bez pozemku. Ten jsem kupoval před šesti lety. Osm set korun za metr,“ říká magistrátní úředník Jiří Čáň.

„Vypadá to spíš jako honosné firemní sídlo. Klidně by tam mohly být čtyři byty. Zimní zahrada, garáž pro čtyři auta,“ popisuje dům stavební technik, kterého oslovila Sedmička.

Přitom už teď si Čáň nebydlí špatně. S rodinou žije v nadstandardním bytě v Nerudově ulici. Rozloha je bezmála 190 metrů čtverečních, včetně terasy v pátém patře a zimní zahrady. Podle informací Sedmičky ho bylo možné před lety získat za 5,5 milionu korun.
„Ten byt ale není můj. Je napsaný na manželku. My máme soudně rozdělený majetek. Žijeme však spolu,“ říká Čáň.

Po městě navíc jezdí v BMW X3. „Koupil jsem ho už jeté v Německu, asi za 700 nebo 800 tisíc,“ vysvětluje.
Přitom manželka je už dvanáct let v domácnosti a Čáňův úřednický plat je jediným pravidelným příjemem celé rodiny. „Když všechno posčítám, mám asi padesát tisíc měsíčně,“ říká Čáň, který šéfuje vlivnému odboru majetku a investic, a má tak na starosti například zadávání veřejných zakázek, privatizaci bytů nebo správu nemovitého majetku města.

Kde na to tedy vzal? „Je to úplně jednoduché. Vlastnil jsem pětadvacet procent akcií obchodního domu v centru Pardubic. Pak jsem je prodal asi za deset milionů. Ano, byla to Pyramida,“ přiznává zdroj svých financí Jiří Čáň.

Jenže jeho vysvětlení má háček. Ve smlouvách a zápisech z valných hromad jeho jméno nenajdete. Proč? „Zastupovali mě. Nepotřebuji, aby mě tam někdo viděl,“ vysvětluje Čáň.

Čáňovi vynesl prodej akcií asi deset milionů korun. „První část jsem prodal v roce 2004 a druhou v roce 2006,“ říká úředník a ukazuje redaktorům Sedmičky smlouvy. O původ peněz na stavbu domu se zajímal i primátor města Jaroslav Deml. „Opakovaně mi říkal, že má všechno podloženo. Já jsem mu ale říkal, ať to nedělá, že může být napaden. Přirovnal bych to k Floridě,“ připomíná známou kauzu primátor.

Podle Transparency International ovšem může být Čáňův podíl na stavbě obchodního domu vnímán jako střet zájmů. „Podobné případy jsou veřejností vnímány jako podezření z nekalého jednání nebo zneužívání informací nabytých v souvislosti s výkonem veřejné funkce,“ říká Martin Lachmann z organizace, která mapuje stav korupce.

Čáně ostatně už několikrát vyšetřovalo protikorupční oddělení policie. „Vždy na základě anonymního udání,“ vysvětluje úředník a sám má o sobě jasno.

„Žádný střet v tom nevidím. Jsem čistý.“