V Bulharsku leží možná nejstarší město Evropy

Archeologické naleziště v lokalitě Provadia-Solnitsata

Archeologické naleziště v lokalitě Provadia-Solnitsata Zdroj: Profimedia.cz

Archeologové objevili na východě Bulharska prehistorické město, které by mohlo být nejstarší v Evropě. Rozkládá se kolem solného dolu, a to by mohlo vysvětlovat původ i dalších památek objevených v regionu.

„Jde o nejstarší prehistorické město. Nehovoříme o městě ve smyslu řeckých městských států či římských a středověkých měst, ale o tom, co je pro archeology město v pátém století před naším letopočtem,“ uvedl šéf expedice Vasil Nikolov pro agenturu AFP.

Archeologové objevili pozůstatky dvoupodlažních domů, svatyní a jedné brány, jakož i bašty a tři hradební zdi. Podle radiokarbonové metody pocházejí ze středního a staršího eneolitu, tedy z let 4700 až 4200 před naším letopočtem. Letos zde byla objevena i malá nekropole čili město mrtvých, kterou vědci teprve musejí prozkoumat.

Tyto objevy jsou mimořádně zajímavé, konstatoval archeolog Krum Bačvarov z Národního archeologického ústavu. Jde zvláště o různé pozice těl a předmětů objevených v hrobkách, které se liší od jiných hrobů z doby neolitu, jež byly v Bulharsku objeveny.

Vykopávky, které vede tým bulharských expertů, začaly v roce 2005 v lokalitě Provadia-Solnitsata. Archeologové však dospěli k závěru, že opevněná lokalita s asi 350 obyvateli, náboženské a obchodní centrum, odpovídá kritériím prehistorického města, teprve nedávno.

„Je to obdivuhodné místo… Je tu práce pro několik generací archeologů,“ zdůrazňuje Nikolov, jenž si zároveň stěžuje na chronický nedostatek státních financí, který však kompenzují soukromé dary.

Provadia-Solnitsata se stala tím, čím byla díky obrovským zásobám soli v regionu u Černého moře, největším na Balkáně a jediným, jejichž využívání spadá do šestého tisíciletí před naším letopočtem, uvádí expert. „Je to poprvé, co archeologové objevili stopy výroby soli v tak dávném období v jihovýchodní Evropě a v západní Anatolii a co se jim to podařilo díky vědeckým a archeologickým důkazům prokázat,“ upřesňuje Bačvarov.