V jednom kole: 19 kruháčů

Most je město kruhových objezdů. Do dvacítky chybí už jen jediný.

Most / Kdo často jezdí autem v Mostě, stává se mistrem jízdy dokola. Sedmdesátitisícový Most totiž patří k městům s největším počtem kruhových objezdů.

Redaktoři Sedmičky jich tam napočítali devatenáct. Jubilejní, dvacátý, si na třídě Budovatelů nedávno „udělal“ řidič, který světelnou křižovatkou projel jako okružní.

„Ne, že by byl z tolika mosteckých kruháků vycvičený. Jen byl tak opilý, že pořád točil volantem na jednu stranu,“ vysvětluje šéf mosteckých strážníků Bronislav Schwarz.

Na jediné trase, od Souše napříč městem, je přes deset okružních křižovatek. S mírnou nadsázkou lze říct, že motoristé, kteří tudy denně jezdí, ani nemusejí znát dopravní předpisy klasických křižovatek.
„Mám kulaťáky rád. Jsou bezpečné, může na nich s prominutím jezdit i úplné telátko,“ myslí si Schwarz.

Kruhové objezdy ulehčují dopravě, mostecké motoristy ale dělí na dva tábory. Jedni jsou rádi, že to na křižovatce „odsýpá“, třeba řidiči náklaďáků ale nadávají. „Jízda Mostem je pro mě utrpení. Kruháče jsou většinou malé a vytočit se na nich je dost náročné,“ stěžuje si šofér kamionu Petr Hlaváč z Hradce Králové. Znát je to především na kruhovém objezdu u muzea, kde už je zvlněný asfalt.
Okružní křižovatky Most staví od roku 1996. Aby zpomalil dopravu ve městě, kde architekti v šedesátých letech velkoryse projektovali široké, víceproudé silnice. „Díky kruhákům od té doby v Mostě výrazně klesl počet nehod,“ pochvaluje si mluvčí policie Ludmila Světláková.Než se auto přehoupne přes horizont, vynoří se kůň. Jakoby stál uprostřed silnice. Kdo není zdejší, lekne se. Kdo to v Mostě zná, ví, že se blíží ke kruhovému objezdu u Intersparu. A kůň na vysoké tyči uprostřed je reklama na nedaleký hipodrom.

S nápadem, vystavět fiktivní parčík uvnitř kruhového objezdu u Luny, přišli radniční úředníci. Sochu dívky se psem tam město umístilo až dodatečně. „To proto, že někteří lidé si na lavičku chodili sedat a přebíhali silnici,“ kroutí hlavou mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Mostečané mají pískovcovou sochu z dílny Jitky Křivancové rádi. „Soudím tak podle toho, že ji v zimě někdo nasadil na hlavu čepici. Asi aby nezmrzla,“ směje se Sedláčková.

Kdysi byly jiné plány na výzdobu této okružní křižovatky. Uvažovalo se o vodotrysku, ale ten se nakonec ukázal jako neúměrně drahý.

Uvnitř objezdu stojí i trojstranné sloupové hodiny, lípa a ozdobná lampa. Obklopuje je zeleň, štěrkem vysypané chodníčky a umělecky ztvárněné kamenné sloupky. Figurína ženy a psa v životní velikosti má podle psychologa u řidičů vyvolat pocit opatrnosti.

Betonové koule na středovém ostrůvku kruhového objezdu u dopravního podniku připomínají monolitické sochy Moai, roztroušené po Velikonočním ostrově. Tuhle originalitu vymyslela náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

„Říkala jsem si, konifery mají všude, to je nuda. Podobné koule jsem viděla na Rhodosu. Tak jsem se nechala inspirovat,“ přiznává Jeníčková.

Ani ne za tři měsíce rozzáří vnitřek oválného objezdu u Stovky vánoční stromek. Okružní křižovatka má tvar ledviny a získala zvláštní cenu za zklidnění dopravy v soutěži Cesty městy, kterou pořádá brněnská nadace Partnerství.

Řidiči krouží kolem ženy

Než se auto přehoupne přes horizont, vynoří se kůň. Jakoby stál uprostřed silnice. Kdo není zdejší, lekne se. Kdo to v Mostě zná, ví, že se blíží ke kruhovému objezdu u Intersparu. A kůň na vysoké tyči uprostřed je reklama na nedaleký hipodrom.
S nápadem, vystavět fiktivní parčík uvnitř kruhového objezdu u Luny, přišli radniční úředníci. Sochu dívky se psem tam město umístilo až dodatečně. „To proto, že někteří lidé si na lavičku chodili sedat a přebíhali silnici,“ kroutí hlavou mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.
Mostečané mají pískovcovou sochu z dílny Jitky Křivancové rádi. „Soudím tak podle toho, že ji v zimě někdo nasadil na hlavu čepici. Asi aby nezmrzla,“ směje se Sedláčková.
Kdysi byly jiné plány na výzdobu této okružní křižovatky. Uvažovalo se o vodotrysku, ale ten se nakonec ukázal jako neúměrně drahý.
Uvnitř objezdu stojí i trojstranné sloupové hodiny, lípa a ozdobná lampa. Obklopuje je zeleň, štěrkem vysypané chodníčky a umělecky ztvárněné kamenné sloupky. Figurína ženy a psa v životní velikosti má podle psychologa u řidičů vyvolat pocit opatrnosti.
Betonové koule na středovém ostrůvku kruhového objezdu u dopravního podniku připomínají monolitické sochy Moai, roztroušené po Velikonočním ostrově. Tuhle originalitu vymyslela náměstkyně primátora Hana Jeníčková. „Říkala jsem si, konifery mají všude, to je nuda. Podobné koule jsem viděla na Rhodosu. Tak jsem se nechala inspirovat,“ přiznává Jeníčková.
Ani ne za tři měsíce rozzáří vnitřek oválného objezdu u Stovky vánoční stromek. Okružní křižovatka má tvar ledviny a získala zvláštní cenu za zklidnění dopravy v soutěži Cesty městy, kterou pořádá brněnská nadace Partnerství.