V Praze vyvinuli Qik, novou ambiciózní mobilní aplikaci Skypu

Skype Česká republika.

Skype Česká republika. Zdroj: Jan Sedlak

Pražská vývojová pobočka Skypu se podílela na vzniku nové mobilní aplikace, která má být příspěvkem Microsoftu do aktuálního trendu rychlé nejenom audiovizuální komunikace, jež definují zejména mladí lidé a nástroje typu Snapchat, Instagram a podobně. Aplikace se jmenuje Qik a od tohoto týdne je dostupná pro iPhony, chytré telefony s Androidem a Windows Phone.

Qik má podle zástupců české pobočky Skypu solidní úspěch – aktuálně se například pohybuje v některých zemích mezi nejlepšími aplikacemi v App Store. „První větší hodnocení budeme mít tak po týdnu, ale už teď jsme se stahováním a používáním ze strany uživatelů velice příjemně překvapení,“ říká šéf tuzemského Skypu Tomáš Vocetka. „Ve světě je Qik přijímán velice dobře, máme z toho radost.“

Skypu svému Qiku říká „první mobilní video messenger“. Je to velice jednoduchá aplikace, pomocí které můžete nahrát až čtyřicetisekundový video vzkaz a ten pak poslat svým kontaktům. Zpráva se automaticky po dvou týdnech maže a provoz aplikace se páruje s telefonním číslem, podobně jako WhatsApp a další komunikační programy.

Pracuje se na lecčems

Qik je zároveň jeden z interních projektů Skypu, na kterých se v této divizi Microsoftu pracuje. „Před několika měsíci přišel malý tým lidí s nápadem na tento druh aplikace. Dostali tedy sto dní na vypracování první verze,“ popisuje Vocetka. Nejdříve se dostalo na verzi pro Android, nakonec se aplikace udělala pro tři platformy.

Mobilní video komunikátor nevznikal pouze v Praze. Tamní vývojový tým se obecně hodně věnuje především identifikaci, autentizaci a podobným záležitostem. Základní desetičlenný tým tak byl poskládán z lidí z více poboček Skypu. Firma takto decentralizovaně pracuje na všem. Například také na Skypu pro herní konzoli Xbox One. Vývoj sice řídil Vocetka z Prahy, většina týmu ale byla v Londýně.

Šéf českého Skypu Tomáš Vocetka.Šéf českého Skypu Tomáš Vocetka. | Jan Sedlak

Qik nefunguje na tradiční infrastruktuře Skypu, na pozadí běží nově vyvinutá technologie. Část zázemí funguje na cloudu Azure (který Skype mimochodem od Microsoftu nemá zdarma, funguje zde interní fakturování) a o posílání a zpracování videa se tak starají servery. Právě díky „všudypřítomnosti“ a síle Azure může Qik fungovat jako globální projekt.

Aplikace Qik zároveň nemá žádnou spojit s firmou Qik, kterou Skype koupil v roce 2011. Z ní se v rámci celého Skypu používají různé technologie a know-how.

Chceme, aby nás lidi měli rádi

V Praze a dalších místech i nadále pracují na vylepšování Qiku. Aktuálně se řeší zejména další jazykové mutace. Vývojáři mají k dispozici některé statistiky o tom, jak lidé Qik používají. Toho chtějí využít pro další zlepšování. Verze Qiku pro tradiční počítače se nechystá, stejně tak se příliš neřeší tablety (i kvůli párování s telefonní číslem).

Pro Microsoft vydání aplikace tohoto druhu představuje jednu z cest, jak se opět dostat k mladým lidem a vytvářet o sobě dobré povědomí. „Chceme, aby nás uživatelé měli rádi,“ vysvětluje Tomáš Vocetka. To, zda firma bude chtít v budoucnu na Qiku nějak vydělávat, zatím představitelé nekomentují.

Pražská centrála Skypu neustále nabírá nové lidi, zajímá se o ně dlouhodobě. Aktuální stav zaměstnanců přesáhl dvě stovky. Modrý oblak se zhruba v polovině příštího roku bude stěhovat ze stylových kanceláří na Andělu . Bude to o budovu vedle, kde aktuálně Microsoft sídlí. developer Radim Passer.