V Praze začíná Designblok. Pro vstup na přehlídku děl dvou set tvůrců je nutná rezervace

V kostele, který je součástí klášterního komplexu, je vystavená sklářské expozice Vázy.

V kostele, který je součástí klášterního komplexu, je vystavená sklářské expozice Vázy. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Expozice módní návrhářka Liběny Rochové na Designbloku 2021
Designblok 2021
Designblok 2021 se koná od 6. do 10. října.
Sklář František Jungvirt se představí v rámci konceptu Renesance 21.
Návrhářka Denisa Nová je stálicí českého módního světa.
23
Fotogalerie

V Praze ve středu začíná 23. ročník mezinárodní přehlídky Designblok. Hlavní program se koná v Gabriel Loci, tedy v bývalém klášteře svatého Gabriela sousedícím se zahradou Kinských na Smíchově, a v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Přehlídky, letos zaměřené na téma Štěstí, se účastní dvě stovky tvůrců, firem a designérů, součástí je tak i řada workshopů. 

Festival se tak po loňském skromnějším „covidovém“ ročníku vrací v plné síle. Pro návštěvníky ale zůstává jedna komplikace – na prohlídku mohou přijít pouze po předchozí rezervaci půldenního časového intervalu.

Například výrobce městského mobiliáře, společnost mmcité, představí své pojetí štěstí ve dvou instalacích oslavujících bezstarostné, hravé dětství. Nabízejí mimo jiné vodní zrcadla a  plachetnice, které si z připravených komponentů návštěvníci sami složí.

„Po loňském úspěchu našeho bench pressu, při kterém si lidé otiskávali lavičku na tričko, jsme i letos zvolili interaktivní expozici a zapojení návštěvníků,“ říká designér David Karásek z mmcité.

Na Designbloku se kromě tvůrců prezentuje například i státní agentura CzechTrade. „Cílem Design Centra CzechTrade je efektivní propojování kreativní a podnikatelské sféry. Snažíme se navýšit počet firem, které budou správně využívat design jako marketingový nástroj k posilování konkurenceschopnosti,“ říká k účasti na přehlídce Zuzana Sedmerová z agentury CzechTrade, která je vedoucí manažerkou projektu Design pro konkurenceschopnost.

Až do neděle 10. října mohou návštěvníci jít za renesancí řemesla do Uměleckoprůmyslového muzea a za designéry, firmami a školními instalacemi do prostoru Gabriel Loci. V blízkém kostele Coeur uvidí módní přehlídky studentů uměleckých škol a skleněné vázy od Ronyho Plesla, Maxima Velčovského, Anny Jožové a dalších tvůrců.

Kromě instalací a stánků s módou, šperky, bytovými doplňky či nábytkem jsou připraveny i přednášky v prostoru Designérie. Tu každoročně připravuje jiný tvůrce a pro letošní ročník ji v tvůrčí dílnu proměnilo duo Herrmann & Coufal. Návštěvníci zde mohou posedět nebo se v rámci dalšího z workshopů pustit do výroby lampy Tension, za kterou tvůrci získali ocenění Czech Grand Design 2020.