V USA roste podíl streamované hudby na obratu digitálních prodejů

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: ctk

Výdaje za streamovanou hudbu raketově rostou a nejinak tomu bude i v blízké budoucnosti. Využívání internetových služeb pro přímý poslech hudby je totiž stále více oblíbenější. Prodeje streamované hudby rostou mnohem rychleji, než prodeje skladeb na digitálních tržištích.

Čtvrteční zpráva americké společnosti Strategy Analytics tvrdí, že letos poprvé na americkém trhu předstihnou výdaje za nákup digitální hudby částku, kterou vygeneruje prodej CD a jiných fyzických nosičů. Podle tohoto odhadu letos zákazníci zaplatí za digitální hudbu zhruba 3,4 miliardy dolarů (69 miliard dolarů). Naopak propad obratu z prodejů fyzických nosičů se odhaduje na zhruba 300 milionů dolarů a celkově by za fyzická média měli zákazníci utratit asi 3,1 miliardy dolarů (zhruba 63 miliard korun). To je zcela v souladu s oficiální statistikou. Podle ní v první polovině letošního roku klesly v USA prodeje fyzických hudebních alb o 3 procenta. Na stranu druhou prodeje digitální naopak vzrostly o 6 procent.

Anglie: on-line se prodalo už 100 miliónů digitálních alb

Daleko nejvíc z celkové částky za digitální prodeje tvoří obrat ze stahování souborů z iTunes a ostatních on-line prodejců. Za stažené soubory letos firmy vyinkasují asi 2,2 miliardy dolarů (asi 45 miliard korun). O tom si společnosti, které prodávají streamovanou hudbu mohou zatím nechat zdát. Jejich obrat se letos odhaduje na 413 milionů dolarů (zhruba 8,4 miliardy korun). Své rivaly nicméně streamovaná média dotahují. Rostou totiž čtyřikrát rychleji než prodej digitálních skladeb. Zbývajících 750 milionů dolarů (kolem 15 miliard korun) pak na americkém trhu připadá na prodeje a předplatné realizované skrze mobilní zařízení.

Vypadá to, že spotřebitele přitahuje model, který na trhu zavedla společnost Netflix. Ta za měsíční poplatek pěti až sedmi dolarů nabízí svým zákazníkům přístup k velkému virtuálnímu jukeboxu. Rozvoj podobných služeb u nás bude ovšem záviset i na zdejší kvalitě rozšíření internetu. Zatímco v mnoha českých domácnostech již problém s rychlostí internetu není, nabídka datových tarifů u českých mobilních operátorů ve srovnání se světem silně pokulhává. Poslech streamované hudby skrze mobilní připojení, by totiž v našich podmínkách vedl velice rychle k vyčerpání datového limitu.