Vánoční Praha žije. Na kluzi kluzištích, v bílých stopách i v zoo

Pražané mají přes vánoční prázdniny dost příležitostí, jak vypotit všechno snědené cukroví. Nebo si jinak užít volný čas.

Praha V předvánočním shonu často lidé zapomínají, že toto období nemusí být jen ve znamení shánění dárků a nakupování jídla. Sedmička přináší několik tipů, co všechno mohou lidé ve sváteční Praze podniknout.

Zima ve městě se může zdát monotónní a pochmurná. Možností, jak si ukrátit chladné dny, je ale celá řada. V centru se ve volné chvíli můžete projet na bruslích nebo si prohlédnout první a zároveň poslední betlém Zdeňka Milera. Po setmění si pak můžete užít netradiční procházku do zoo.

Bruslení

Kdo si například už dlouho nezabruslil a vymlouvá se, že rybníky nezamrzají a v halách to není žádná romantika, najde v Praze řešení. Na Ovocném trhu otevřeli ledovou plochu, která bude fungovat až do konce ledna. K dispozici je denně od deseti hodin dopoledne do půl desáté večerní. Bruslení je zdarma, a pokud lidé dostanou chuť jít se projet třeba jen na chvilku po práci, můžou si na místě půjčit brusle za padesát korun. Kluziště je i Na Františku, kde se dá jezdit od osmé hodiny ranní do půl šesté, v pátek až do sedmi. Vstup pro dospělé je padesát korun, pro děti do patnácti let je do tři čtvrtě na čtyři zdarma, poté třicet korun.

Nové umělé kluziště najdou zájemci i v Braníku ve dvoře zrekonstruované vodárny. Nejezdí se však po klasickém ledě, ale po umělém povrchu. „Svými vlastnostmi je ledu hodně podobný, ale liší se na něm způsob bruslení,“ vysvětluje jeden z pořadatelů.

Na běžky v Praze?

Když bude počasí přát, na své si přijdou i milovníci běhu na lyžích. Ve Velké Chuchli chtějí připravit běžecký okruh. Trať povede v blízkosti dostihového závodiště. Lyžařská stopa bude dlouhá jeden kilometr a široká šest metrů. Upravovat ji budou pořadatelé pro potřeby klasického běžkování i bruslení.
V případě větších mrazů, tedy méně než minus tři stupně Celsia, mohou okruh prodloužit i na několik kilometrů. Pokud nebude padat sníh, budou ho organizátoři nahrazovat technickým.

Vstup na sportoviště by měl být zdarma. Otevřené pro veřejnost bude od odpoledních hodin až do deváté hodiny večerní. Svoji dětskou školičku běžkování tu otevře olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která se na projektu podílí. K dispozici tu bude i dětský, asi sto metrů dlouhý okruh.

Týden sportu zdarma

Vánoční dárek pro všechny sportuchtivé si přichystalo vedení města ve spolupráci s provozovateli pražských sportovišť. Pokud někoho pravidelně tíží výčitky svědomí ze svátečního obžerství, může se jich snadno zbavit. Od 25. prosince do 31. prosince je v plánu Týden sportu zdarma, ve kterém mohou lidé zdarma navštívit šestatřicet sportovišť.

Podle Martiny Alešové z magistrátu magisbude nabídka velmi pestrá. „Využít můžete od plavání, bruslení, lezení po spinning, squash, softbal, florbal, tenis či jízdu na koni,“ vypočítává. Pozor ovšem, vstupy zdarma neplatí po celou otevírací dobu, ale pouze na vybrané dny a hodiny jednotlivých sportovišť. U některých je navíc nutná telefonická či online rezervace. Kompletní harmonogram je na stránkách www.prahasportovni.cz .

Bobová dráha

Netradiční tip může zaujmout otužilé fanoušky adrenalinových sportů. Bobová dráha na Proseku má i teď otevřeno každý den kromě 24. prosince. Za současných teplotních podmínek není příliš vytížená, takže není potřeba rezervace. Ale jezdit se na ní určitě dá.

„Řada lidí to řeší tak, že se třeba svezou jednou dvakrát a jdou na čaj do místní restaurace,“ radí Jan Poberejko, který instruuje jezdce na bobech. Dráha je dlouhá téměř jeden kilometr a záleží jen na návštěvnících, jak rychle si ji projedou. „Ti nejrychlejší bývají dole za čtyři minuty, průměr je ale pět a více,“ říká instruktor. Otevřechladné Otevřeno je od poledne do osmi hodin večer, o víkendech a svátcích od deseti hodin dopoledne do deseti večer. Děti mohou jezdit samy od osmi let, k dispozici jsou i dvousedadlové vozíky, které ocení rodiče s menšími dětmi či slabší povahy.

Výhodný je i systém vstupenek, které platí po celý rok a dospělého vyjdou na šedesát korun, děti a studenty na padesát, děti do sto centimetrů mají vstup zdarma. V přilehlé restauraci lze prožít i netypický silvestr ve stylu filmu Kokosy na sněhu.

Zoologická zahrada

Své návštěvníky láká v zimě i pražská zoo. Rozhodně není důvod se bát, že zvířata budou zalezlá před zimou a k vidění budou jen prázdné výběhy. „Máme dostatečně prostorné pavilony, kde se jednak lidé mohou ohřát, ale hlavně jsou tam zvířata normálně v expozicích,“ vysvětluje mluvčí Jana Ptačinská Jirátová.

V pátek 16. prosince začaly oblíbené večerní procházky zoologickou zahradou, které se konají vždy v pátek a sobotu a od 26. do 30. prosince každý den v pět, půl šesté a šest hodin v podvečer. Další zajímavou akcí jsou Pohodové Vánoce v zoo.

„Snažíme se lidem dát možnost, aby si u nás odpočinuli od toho předvánočního shonu. Máme přichystaný adventně laděný program pro malé i velké,“ prozrazuje mluvčí. Do zahrady se mohou lidé se svými dětmi vydat i na Štědrý den mezi devátou hodinou ranní a druhou hodinou odpoledne. Uvidí například tygry, jak rozbalují vánoční balíčky, nebo slony, jak si pochutnávají na vánočních stromečcích.

Zejména dospělým je pak určená výstava fotografa Petra Jana Juračky, který se vydal do Mongolska golska dokumentovat, jak se změnila čtveřice koní Převalských po čtyřech měsících od převozu z Prahy.

Vánoční výstava

Kdo je spíše milovníkem umění, ideálně vánočně ho naladí najednotlivé tradiční výstava Malované Vánoce v Betlémské kapli. Ta se letos koná od 26. listopadu do 2. ledna.

Hlavním tématem jsou malované betlémy. Některé z nich pocházejí od předních českých malířů, například Mikoláše Alše, Josefa Lady či Marie Kvěchové. „Jedním z lákadel je i unikátní malovaný betlém Zdeňka Milera. Maloval tento betlém přímo pro naši výstavu v průběhu roku 2010 a 2011, kdy postupně domalovával jednotlivé části. Další postavičky pro nás už pan Miler bohužel nenamaluje,“ říká jeden z organizátorů Blahoslav Lukavec.

Zaujmout může i skautský betlém z roku 1945 či betlém na kůži.