Vědci vyvíjí speciální harpunu pro bezpečnější odběr vzorků z komet

Kometa

Kometa

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vyvíjí harpunu, díky které bude možné sbírat různé vzorky z komet, bez potřeby na vesmírném tělesu přistát. To totiž bývá mnohdy velmi riskantní. V současnosti již existuje prototyp zařízení, který odpálí harpunu až do vzdálenosti jednoho a půl kilometru. Píše o tom server BBC.

Komety jsou malé astronomické objekty podobné planetkám, složené především z ledu a prachu a nerostných látek. Většinou obíhají po velice výstředné eliptické trajektorii kolem Slunce. Když se kometa přiblíží ke slunci příliš, látky začnou sublimovat a tlak slunečního záření vytvoří miliony kilometrů dlouhé prachové a plazmové ohony.

Díky kometám se také můžeme dozvědět více o vzniku planety a života na ní. V roce 2002 vědci z NASA zjistili, že kometární vzorky obsahují aminokyselinu glycin, která je součástí většiny proteinů. Toto zjištění tak podporuje teorii, že některé ze základních stavebních kamenů života na Zemi, přišly z vesmíru – na povrch planety se dostaly na spolu s padajícími meteory a kometami.

Kometa Hale-boppKometa Hale-boppKometa Hale-Bopp

Komety jsou menší,m než planety a mají také menší gravitaci. Proto je mnohdy riskantní na nich přistávat a vzorky odebírat. Laicky řečeno – kosmická loď se na ní nemusí vůbec udržet. Proto vědci vyvíjejí harpunu, kterou by bylo možné z lodi plující nad povrchem komety vystřelit harpunu, která by se zasekla do povrchu objektu a loď tak ukotvila. Jedná se podstatě o vesmírnou variantu dobře osvědčené metody kotvení lodí na vodě.

Prototyp harpuny je již na světě, měří téměř dva metry

Inženýři z NASA již zkonstruovali prototyp, měřící necelé dva metry. Luk je vyrobený z dvojice pružin, které se běžně užívají u nákladních automobilů. Harpunu dokáže odpálit rychlostí až 30 metrů za vteřinu. Vše je zatím odzkoušeno při výstřelech do sudů naplněných pískem, kamennou solí, ledem či oblázky.

HarpunaHarpunaPrvní prototyp harpuny

“Nejsme si zatím jistí, s jakými typy komet se bude harpuna setkávat. Povrchy mohou být díky prachu měkké až nadýchané, nebo naopak složené z ledových kusů, kamenů i většího kusu horniny. Proto musíme vyvinout zařízení, které bude schopné proniknout všemi těmito povrchy,“ řekl hlavní vedoucí projektu Donald Wegel. S tím, že laboratorní zkoušky také pomohou zjistit, jaký tvar a výbušný systém má harpuna mít, aby byla co nejpřesnější.

Vědci by také do harpuny chtěli umístit speciální dutinu, pro shromažďování odebraných vzorků. „Ta se musí včas a správně otevřít přesně v okamžiku, kdy harpuna prorazí povrch komety. Pak se ale musí dobře uzavřít a následně ještě odpojit od špičky hrotu, aby ji šlo vytáhnout zpět do lodi,“ dodal Wegel.