Vesmír ve třetím rozměru

Planetárium ve Stromovce zprovozní nový digitální projektor. Umožní 3D cestování vesmírem.

Činkovitý přístroj Cosmorama, který zná ze školních představení většina Pražanů, v planetáriu již brzy nahradí nový a modernější promítací systém. Lidé se na programy, které bude promítat, poprvé podívají letos na podzim. Týdeník Sedmička se s digitálním projektorem za čtyřiadvacet milionů korun seznámil již nyní.
„Nový systém je v podstatě hvězdná brána. Přenese diváky na jakékoli místo ve vesmíru,“ vysvětluje zástupce ředitele planetária Jan Šifner. Podle něj tak diváci například díky trojrozměrným animacím uvidí, jak se souhvězdí vzdalováním od Země deformují.
Cosmorama v planetáriu zůstane. Stroj, který stále patří ke světové špičce, bude nadále promítat staré programy. „Děti jsou na ně zvyklé. Zejména na pohádky namluvené Jiřinou Bohdalovou,“ říká Lada Majorová, vychovatelka v družině jedné ze základních škol v Praze 9.

Na pět let oba přístroje

Podle Šifnera potrvá přibližně pět let, než se všech padesát programů planetária podaří převést na novou technologii. Do té doby budou promítat oba přístroje. „Cosmorama pak i nadále v sále zůstane jako historická vzpomínka a využijeme ji pro některé přednášky,“ podotýká Šifner. Pro diváky je Cosmorama při promítání atraktivnější, protože vidí obrovskou činku přímo v sále. Umocňuje to atmosféru v hledišti. Nový projektor lidé neuvidí. Má ale větší možnosti. Kromě vizuálních letů vesmírem se diváci podívají, jak vypadala hvězdná obloha před několika miliony let, či jak bude vypadat v daleké budoucnosti.

Na zakoupení nového přístroje přispěl magistrát osmi miliony korun. Současně ale v červnu na základě personálního auditu rozhodl o úsporných opatřeních. O místo přišlo sedm pracovníků planetária.
Nový projektor na podzim promítne tři nové programy. Z pořadu Karlův most a astronomie se diváci dozvědí, zda mají astrologické legendy reálný základ. „Spolupracovali jsme s odborníky, včetně archeologů, kteří pracují na rekonstrukci mostu,“ říká Jan Šifner. Další program vychází z klasické astronomie.

Děti ve skafandrech

Třetí podzimní představení se bude zabývat čtyřicátým výročím prvního přistání člověka na Měsíci. „Program Měsíční sen, který vznikl před deseti lety, jsme aktualizovali,“ uvádí Šifner.
Přistání na Měsíci si v planetáriu připomněli již v pondělí speciální akcí pro děti. Kromě her, soutěží a promítání dětských představení, byla její součástí také přehlídka skafandrů, na kterou dorazilo pětasedmdesát návštěvníků. Děti přišly v podomácku vyrobených oblecích „Mám dvě děti. Šila jsem proto dva oblečky. Pro holčičku to byla složitější práce. Přešívala jsem totiž skutečný skafandr, který nosil dospělý člověk,“ říká Anna Šišková z Prahy.