Vlajka hřmícího draka

Bhutan

Bhutan Zdroj: Profimedia.cz

Bhútán, idylická himálajská zemička, je též známá pod místním názvem Druk Jul, což lze volně přeložit jako Země hřmícího draka. Ten je symbolem jedné z tradic tibetského buddhismu zvané drukpa kagjü, která je v Bhútánu dominantní. Sami Bhútánci se označují jako Drukpové, tedy „Dračí lidé“.

Drak je zobrazen i na státní vlajce na žlutém a oranžovém pozadí. Žlutá barva symbolizuje královskou světskou moc a oranžová buddhistické učení a mnišskou komunitu. V tlapách drak drží drahokamy reprezentující bohatství a prosperitu a jeho vyceněné zuby symbolizují ochotu bránit zemi.

V hlavním městě Bhútánu Thimphu v hradu Tašičcho dzong, který je sídlem krále a vlády, se bhútánská vlajka každé ráno vztyčuje a večer zase stahuje. Čtvrthodinovou ceremonii před nastoupenou rotou palácové gardy řídí vysoce postavený církevní hodnostář. Ceremonie se účastní též tři mniši v historických úborech „mnišské policie“.

V dřívějších dobách se totiž v Bhútánu buddhistická církev starala i o pořádek. Dnes už je však tato instituce čistě ceremoniální. Skládání vlajky mají na starosti tři vojáci, se žlutou, bílou a oranžovou stuhou reprezentující barvu standarty. Nejlepší příležitost, jak ceremonii spatřit, je přijít do hradu v půl šesté odpoledne. V té době končí oficiální pracovní doba, stahuje se vlajka a zároveň se hrad otevírá pro zahraniční návštěvníky.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země