VMware, dějství druhé

VMware.

VMware. Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz z Barcelony: Pro zaběhnutého a dlouhá léta fungujícího IT giganta EMC to byla sázka na toho nejlepšího možného koně. Když tento podnik v roce 2004 kupoval 80procentní podíl v tehdy mladé společnosti VMware, zaplatil za něj z dnešního pohledu směšných 600 milionů dolarů. Nyní se hodnota VMwaru pohybuje nad 40 miliardami dolarů. Tenhle příběh aktuálně vstupuje do další éry.

Nedávno se objevily spekulace, že EMC zvažuje VMware ze svých struktur vyčlenit a udělat z něj samostatnou společnost. Samotné EMC situaci příliš komentovat nechce, ozval se ale jeden z největších akcionářů. Fond Elliot Management, který do EMC investoval miliardu dolarů, na vedení a představenstvo tlačí, aby VMware oddělil, protože se mají obě firmy navzájem rozptylovat v tom, co dělají.

Je možné, že vlivem těchto a dalších tlaků k určitým změnám dojde. Výkonný ředitel EMC Joe Tucci už oznámil, že začátkem příštího roku ve své funkci skončí a mohlo by tak dojít i k dalším krokům. Otázkou je, co ti, kteří tlačí na rozdělení obou podniků, vlastně sledují. Případný prodej VMware?

Co dál?

„Pokud chcete koupit VMware, musíte koupit EMC, která drží 80 procent akcií,“ vzkázal výkonný ředitel VMware Pat Gelsinger. Je to právě on, kdo převzal místo po úspěšném Paulu Maritzovi a začal VMware kormidlovat v nové éře.

VMware jasně definoval a ovládl trh s virtualizací serverů, díky které se následně mohly vyvinout cloudy a rozvinout datová centra a v podstatě celé IT prostředí, jak ho známe dnes, včetně chytrých telefonů a tabletů. Jenže virtualizace už značně pokročila, „virtualizováno“ může být už kolem 70 procent serverů.

VMware proto hledá cesty, jak peníze získat i z dalších oblastí. Firma si našla jasný směr. Nejdříve je nutné veškeré procesy v datových centrech automatizovat a sjednotit pod propojený nástroj, na což pak naváže zavádění dalších virtuálních vrstev, tentokrát virtuálních sítí a systémů pro ukládání dat.

Výkonný ředitel VMware Pat Gelsinger (vlevo) a prezident a provozní ředitel VMware Carl Eschenbach.Výkonný ředitel VMware Pat Gelsinger (vlevo) a prezident a provozní ředitel VMware Carl Eschenbach.|Jan Sedlak

VMware tomu říká softwarově definovaná datová centra. „Stále potřebujete hardware. Ale hodnota se přesouvá do softwarové vrstvy,“ popisuje Pat Gelsinger to, co se skutečně na trhu děje. Jenže mnozí analytici, se kterými E15.cz mluvil, se obávají, že zpomalení trhu s virtualizací serverů nemusí tak rychle nové oblasti zalepit.

„VMware má úžasnou pozici a tržní podíl v tradiční virtualizaci, je ale závislý na nových produktech. Jádro byznysu, tedy virtualizace, může brzy zpomalit a není jasné, zda nový byznys tento propad nahradí,“ shodují se analytici. „Virtuální sítě a storage jsou velice slibnou oblastí, ale prozatím nedozrálou a nedospělou.“

Slavný podnik prozatím ve svých finančních výsledcích jasně neříká podíly jednotlivých technologií na celkových prodejích. Jasné je každopádně to, že VMware má dobrou kondici a ročně vygeneruje téměř pět miliard dolarů.

Cloudová fáze experimentování

„VMware je první softwarová firma, která byla začleněna mezi vizionáře v sítích,“ argumentuje Gelsinger a poukazuje na analýzy Gartneru. „Naše virtuální platforma NSX už má přes 250 velkých zákazníků a stovky zákazníků má také náš virtuální storage.“ VMware také začal přetahovat schopné síťové lidi z Cisca, Big Switch Networks a dalších firem.

Také šéf českého VMwaru Michal Stachník mluví o tom, že prodej nástroje vSphere pro virtualizaci už u nás tvoří pouze 30 procent celkových prodejů a zbytek už tvoří nové oblasti. Například nástup virtuálních sítí ale tak rychlý není, i kvůli velikosti českých zákazníků. „Nejdříve je ale třeba automatizovat procesy v datových centrech, bez nich to nemá cenu,“ naznačuje Stachník to, že VMware je v určitém překlenovacím období.

Šéf české pobočky VMware Michal Stachník.Šéf české pobočky VMware Michal Stachník.|Jan Sedlak

VMware se vedle softwarově definované strategii zaměřuje také na veřejný cloud. Společnost postupně rozšiřuje svá datová centra. K současným sedmi lokalitám (pět ve Spojených státech, jedna v Japonsku a Velké Británii) brzy přibyde další v Německu. VMware navíc spolupracuje s cloudovými partnery, kterých má po celém světě téměř čtyři tisíce.

„Hodně zákazníků je ve veřejném cloudu ve fázi experimentování, která se začne překlápět do fáze profesionálního využití,“ věří viceprezident VMwaru pro cloud Bill Fathers. „Vývoj je znatelný. V roce 2009 byla v cloudu pouze dvě procenta virtuálních strojů, dnes je to šest procent.“

Zlobivý OpenStack

Se vším tímto budováním cloudu ale VMwaru do cesty vstupují také další veličiny. Vedle ambiciózního Microsoftu je to především OpenStack. To je open source technologie, pomocí které je možné budovat vlastní cloud a virtuální prostředí.

VMware se dlouhou dobu OpenStacku vyhýbal, jak jenom mohl, po odkupu společnosti Nicira před pár lety se ale zavázal k tomu, že do této hry také promluví. Pat Gelsinger sice stále tvrdí, že pro velkou část zákazníků VMwaru Open Stack není relevantní, i tak ale jeho podnik představil vlastní distribuci této technologie. A navíc jí zastřešil společným správcovským nástrojem a úzkou propojeností.

Virtualizace pokročila a VMware je tak závislý na nových produktech. Jejích rychlý nástup není zcela jistý.

Něco na tom OpenStacku tedy přeci jenom bude. Ostatně, stačí se podívat, jaká jména tuto technologii používají: Disney, Best Buy, PayPal, Sony a další. VMware zároveň musí být součástí této oblasti, aby případně nedával zákazníkům důvod jít jinam. Když už tedy chtějí OpenStack, ať je to aspoň ten od VMware. „Mluvili jsme s šéfy IT a ti byli nadšení, že nás nebudou muset opouštět a využijí stávající infrastrukturu,“ říká Gelsinger.

Postavení VMwaru začaly ohrožovat rovněž takzvané kontejnery (containers), pomocí kterých je možné rychle a pružně nasazovat cloudové aplikace. Gelsingerův podnik proto kontejnery začal ve svých produktech podporovat a nechce nikomu dávat záminku odcházet. VMware na tomto začal spolupracovat s firmami Docker a Google.

Kamarádství s Googlem a Nvidií

S Googlem VMware pracuje také na další zajímavé části byznysu – doručování aplikací na dálku. VMware konkrétně umožňuje spouštět virtualizované programy z Windows na systému Chrome OS. Výrazně v tom pomáhá i Nvidia, která zpracovává výpočty v rámci své cloudové technologie GRID.

Když Pat Gelsinger přebíral VMware, zavelel jasně, že se firma musí soustředit určitým směrem, a zbavil se několika pro něj nepodstatných oblastí (třeba Zimbra). Místo toho začal více posilovat v koncových zařízeních. Koupil AirWatch, lídra na trhu v zabezpečení a správě mobilních přístrojů, a teď také CloudVolumes. Jako šéfa najal zkušeného Sanjaye Poonena ze SAPu.

Tohle všechno má být budoucnost VMwaru. Evidentně má něco do sebe, protože zájem o VMware jako takový roste. Na evropském VMwaru například letos bylo 130 lidí z Česka a Slovenska. „Ve všech oblastech jsme za poslední rok udělali veliký pokrok,“ říká Gelsinger. A začít by se měl projevovat také na číslech.

Cestu autora na konferenci VMworld 2014 hradila společnost VMware.