VMware v Česku výrazně roste a spustí zde vlastní cloud

VMware

VMware

Společnost VMware v Česku výrazně roste. Firma během loňského roku zvýšila tržby o 60 procent, nabrala nové zaměstnance a letos počítá s čísly ještě většími. Hlavním motorem je přerod virtualizačního giganta na společnost dodávající i cloudové technologie a nástroje. VMware mimo jiné plánuje na území Česka spustit vlastní veřejný cloud podobný Amazonu či Windows Azure od Microsoftu.

Firmě, která před lety transformovala trh serverů a datových center, se loňský významný růst podařil zejména v posledním čtvrtletí, kdy zákazníci začali reagovat na oznámenou strategii softwarově definovaných datových center a začali nakupovat licence na nástroj vCloud Suite. „Podařilo se nám na tuto technologii převést 10 hodně velkých zdejších zákazníků,“ říká pro E15.cz šéf českého VMwaru Michal Stachník.

Právě cloud stojí za akcelerací lokálních prodejů. „Je to obrovský hnací motor,“ tvrdí Stachník. VMware věří, že se mu další růst podaří i díky již zmiňovaným softwarově definovaným datovým centrům. Myšlenka této strategie je taková, že provozovatelé mohou vedle virtuálních serverů provozovat také virtuální sítě a storage systémy, díky čemuž mohou výrazně ušetřit na hardwaru a správě.

Cloud v Česku

Americká společnost tento koncept začala budovat už před více než rokem, když za více než miliardu dolarů získala firmu Nicira umožňující právě virtualizaci sítí. Později k tomu přibyla i společnost Virsto pro virtuální úložná zařízení. To všechno bylo společně s virtualizací serverů a nástroji pro správu zabaleno do balíku VMware Cloud Management. „Tento balík je dokončení myšlenky a dotažení akvizicí,“ konstatuje Stachník. „Strategie nyní na trhu hodně rezonuje.“

VMware nicméně nechce být pouze dodavatelem nástrojů pro budování cloudů prakticky jakéhokoliv druhu, ale jeden celosvětový cloud zároveň sám spouští. Letos v květnu oznámila spuštění takzvaného vCloud Hybrid Cloudu ve Spojených státech, který má být přímou konkurencí pro podobné služby Amazonu, Microsoftu, HP, IBM a mnoha dalších. Během příštího roku by se tento veřejný cloud měl dostat také do Evropy a České republiky.

Jan Sedlak

„Evropský trh je mnohem více roztříštěný, takže vstup zabere více plánování a příprav,“ vysvětluje Stachník. VMware v současné době buduje 3 velká vlastní datová centra v Evropě (Velká Británie, Německo a Nizozemsko), velkou část cloudu ale bude provozovat také u svých partnerů. To bude i případ zdejšího trhu. VMware aktuálně jedná s několika málo svými největšími českými partnery, finální výběr ale prozatím nekomentuje.

VMware na křižovatce

Cloud žene prodeje VMwaru i ve světě a nástroje pro správu těchto prostředí jsou nejrychleji rostoucím produktem. Společnost je v současnosti nicméně na rozcestí, kdy se musí transformovat z výrobce technologií pro virtualizaci serverů na „něco víc“. „Kdybychom zůstali jenom u virtualizace, brzy bychom zemřeli,“ říká Michal Stachník a potvrzuje tak to, že virtualizace už je dnes prakticky komodita, na které se pak staví cloudy.

Čtěte také:

Amazon a spol. mají konkurenci. VMware spouští vlastní cloud

VMware s novou akvizicí výrazně útočí na Microsoft

Michal Stachník: Cloud od Microsoftu je jenom marketing

Podle analytiků už ale VMware není narušitel a tvůrce trhu jako dříve, ale s příchodem cloudu je to naopak on, kdo je narušován. V cloudu má mnohem více hodně kvalitní konkurence a zaznívají například věty, že „Amazon je nyní takový VMware cloudu“. Bude například velmi zajímavé sledovat, jak se uchytí právě vCloud Hybrid Service a zda na trh nepřišel pozdě. VMware dost možná nebude moci Amazonu či Microsoftu konkurovat cenou, na druhou stranu ale sází na to, že na jeho technologiích běží mnoho privátních cloudů a datových center zákazníků, díky bude napojení na veřejný cloud VMwaru mnohem jednodušší a efektivnější. „VMware každopádně bude mít problém doručovat na trh zprávu o tom, že i on je cloudovým hráčem,“ píší analytici.

„Nemyslím si, že bychom nyní my doháněli trh a měli být pozadu, naopak,“ tvrdí Stachník. „Byli jsme to my, kdo představil softwarově definovaná datová centra a nyní všichni okolo dělají akvizice a snaží se o podobné věci,“ pokračuje. „Stejně tak jsme to byli my, kdo před zhruba 2 lety začal mluvit o hybridních cloudech. Dnes o nich mluví všichni.“