Voda se vrací každý rok. A útočí

Domy v Opavě při deštích ohrožují nejen rozvodněné potoky a řeky, ale také vodní laguny.

Manželé Jiří a Petra Ledererovi z Kylešovic mívají pravidelně po přívalových deštích hned za plotem obrovskou louži. Letos na začátku června dokonce z laguny, která na tamním poli vznikla, museli několik dní vodu odčerpávat hasiči. Jinak by zalila okolní domky. Místo při letošní povodni patřilo k rizikovým.
„Vodní jezero se v rohu pole, se kterým sousedíme, dělá každý rok po deštích. Nemá žádný odtok a trvá týdny, než voda zmizí,“ popisuje Lederer. Stojatá voda je lákadlem pro komáry. „Když se člověk přiblíží, zvednou se hejna komárů. Na zahradě se vůbec nedá pracovat,“ doplňuje Ledererová. Při povodních v roce 1997 měli Ledererovi nejdéle zatopený dům v Opavě. Letos voda zaplavila zahradu a dům zachránila jen rychlá reakce povodňové komise a hasičů.

Na dně bývalého rybníka

V místech, kde se voda drží, byl dříve rybník. Po jeho zrušení voda odtékala odvodňovacím systémem. Na to, proč se v posledních letech hromadí, není jednotný názor.
„Hydrologické podmínky změnila oprava Otického příkopu. Dříve voda prosakovala jeho nezpevněným břehem. Teď má potok kamenný břeh,“ líčí předseda družstva Zemědělská, které na poli hospodaří, Dušan Schreier. Dodává, že před opravou příkopu s vodou takové potíže neměli. „Teď se tam udělala výusť, tak by to mělo být v pořádku,“ doufá Schreier.
Voda se však na poli v ulici Na Dolní hrázi drží i tři týdny po povodni. „S rekonstrukcí Otického příkopu to nemá nic společného, voda tam stála i v předchozích letech. Chybí tam trubky, které by ji odvedly,“ říká mluvčí opavské radnice Jan Šindler. Laguna je pod dohledem lidí z krizového oddělení a odčerpávat ji už nebudou.
Podobných míst, kde vodní jezera ohrožují domy v okolí, je v Opavě několik. „Odbor životního prostředí právě tato místa mapuje. Zatím připravují podrobnou zprávu a určitě to budeme v budoucnosti řešit,“ hovoří Šindler.
V případě vody v ulici Na Dolní hrázi to však bude problematické. „Je to soukromé pole, město se musí dohodnout s vlastníky. Řešení ale budeme hledat,“ doplňuje Šindler.