Vyhazují mobily, pomáhají gorilám

Lidé nosí do hodonínské zoo staré mobily. Pomáhají zachránit vzácnou rezervaci v Africe.

V cyklistickém dresu a na vysokém kole se objevil jezdec Josef Zimovčák v hodonínské zoo. Přijel z Veselí nad Moravou, aby odevzdal starý mobilní telefon. Vhozením přístroje do zvláštní nádoby jako první podpořil strážce kamerunské rezervace Dja, kteří chrání vzácné gorily horské a tamní krajinu před nájezdy lovců. Stejnou možnost mají nyní i ostatní lidé.

„V Africe jsem ještě nebyl, ale chystám se tam. Z dokumentů vím, že je úchvatná. Jsem rád, že mohu na její záchranu přispět alespoň něčím tak malým, jako je mobil,“ řekl Zimovčák, který se odevzdáním telefonu zapojil do ochrany přírody v rezervaci, která má více než půl milionu hektarů. Podle mluvčí zoo Bohuny Mikulicové těží dělníci v současné době na jejím okraji dřevo, čímž zvěři ubírají životní prostor.

„I když je stále devadesát procent tohoto vzácného místa neporušeno, stalo se ideálním prostorem pro komerční lov. Hynou tak i gorily horské. Asi šedesát strážců vyhlásilo nelegálnímu zabíjení boj,“ sdělila Mikulicová.

Hodonínská zoo proto společně s dalšími zahradami v republice připravila tubusy, do nichž lidé hážou staré mobily. Specializovaná firma z nich vyjme vzácné kovy a recykluje je. Za každý přístroj pak pošle deset korun, které poslouží na vybavení kamerunských strážců.

„Všichni, kdo telefon odevzdají, tak vlastně pomohou dvakrát. Opicím i životnímu prostředí, protože telefon nehodí do popelnice. Rádi bychom, aby přístrojů bylo co nejvíc. Záleží na lidech, jestli budou chtít pomoct. My pro to uděláme maximum. Chceme zapojit i základní školy,“ nastínila Mikulicová další plány.

Gorily v zaměřovači

Ohrožená gorila horská se ve volné přírodě vyskytuje jen v několika stovkách kusů, které obývají vysoko položené pralesy okolo vulkánu Virunga ve východním Zairu. Vzácné jsou také ve Rwandě a Ugandě.

Lidoopové trpí zejména náporem pytláků. Známý je případ, kdy lovci zabili šedesát dospělých opic, aby se dostali k jedenácti mláďatům. S těmi pak následně obchodují. Dospělé střílejí rovněž pro maso nebo ze sportovní vášně.