Výhledy stavebnictví v ČR se dále zhoršují

Tuzemské stavebnictví se má letos propadnout až o 9,2 procenta. Pokles sektoru očekává již devět z deseti stavebních společností. Takový pesimismus mezi stavbaři ještě nikdy nepanoval.

Zmíněný pád by byl smutným rekordem za celou historii České republiky. „Hlavní příčinou je negativní výhled v oblasti nových zakázek financovaných jak státem kvůli rozpočtovým restrikcím, tak i soukromými investory z důvodu obav ohledně vývoje celkové ekonomické situace u nás i v zahraničí,“ zdůrazňuje Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research, na základě nejnovějšího průzkumu mezi stovkou ředitelů. Dokud se tento trend nezmění, nemůže se podle něj v českém stavebnictví očekávat opětovné oživení.

I v příštím roce se totiž čeká pokles, předběžně asi o čtyři procenta. „České stavebnictví bude klesat letos i příští rok a zvrátit by tento trend mohly jen prorůstové veřejné investice,“ potvrzuje například generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. Firma se nyní například musí vyrovnat s odsunutím plánů na výstavbu trasy D pražského metra z Náměstí Míru do Písnice kvůli vysychajícím zdrojům.

#####Přílišná závislost na EU

Z trhu již zmizela řada malých a středních firem a ekonomika dalších je velmi nestabilní. Mnohé jsou na pokraji krachu, vzrostl počet insolventních firem, propouští se. Aby toho nebylo dost, zakázek je pro letošní rok méně než před rokem. „Špatná, ne-li nejhorší zpráva je, že se téměř zastavila investorská příprava dopravních staveb, a tím byl vyřčen ortel nad budoucností pokračování (a dokončení) páteřní silniční i železniční infrastruktury. Znamená to, že bude-li mít stát někdy opět peníze na investice, nebude kde pracovat,“ varuje prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Velmi problematickou se přitom stává nyní již v podstatě plná závislost na zdrojích EU. Provázanost národních prostředků na evropské fondy, které jsou určeny pouze na investice, vede totiž k nemožnosti významně zvýšit zdroje pro opravy a údržbu sítě. „Jsme také extrémně závislí na další podobě kohezní politiky EU a jejích investičních prioritách po roce 2014,“ míní ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček. V letošním roce je podle něj prioritní připravit několik velkých projektů tak, aby bylo možné je v roce 2013 vysoutěžit a se stavební sezonou 2014 začít čerpat nové zdroje EU.

Z této nepříznivé situace vyplývá i meziroční vývoj celkového počtu a objemu zakázek. Statistické výsledky potvrzují trend zvýšení počtu objemově menších zakázek. „Tento vývoj přispívá k tlaku na ziskovost jednotlivých zakázek a řízení fixních nákladů na straně stavebních společností,“ poznamenává Pavel Kliment, partner poradenské firmy KPMG v České republice.

#####Sázka na rezidenční projekty

Bytová výstavba se na zakázkách ve stavebnictví podílí přibližně 12,5 procenta z celkového objemu odvětví. Současné nepříznivé ekonomické podmínky se jí také nemohly vyhnout. Úrokové sazby komerčních hypoték na historickém minimu a trvalé diskontní pobídky developerských společností koncovým zákazníkům jsou toho údajně jasným důkazem. Navíc ve stejné situaci jsou i veřejné instituce. „Státní fond rozvoje bydlení tak letos ze státního rozpočtu nemohl čerpat žádné dotační prostředky. Proto jsme se rozhodli hledat jiné zdroje, které podporu bydlení umožní, čímž také výhledově umožní podpořit i stavebnictví,“ uvádí ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba.

[file:13308:small:right]

Perspektivní jsou podle něj na tomto poli nové revolvingové nástroje. Jedná se o nízkoúročené úvěry na výstavbu nájemních bytů. „Státní úvěry budou fungovat jako investiční pobídky, a to díky nejnižším úrokům na trhu s nejdelší dobou splácení a s fixní úrokovou sazbou, čímž budeme motivovat soukromé investory k výstavbě i modernizacím bytového fondu,“ domnívá se Koliba. Fond se připravuje na rok 2013 a následující programové období, pro které chce čerpat prostředky na úvěry pro bydlení předně z evropských fondů prostřednictvím finančního nástroje JESSICA.

Významnou úlohu v těchto procesech hrají samotné banky, jejichž podpora je často nedostačující. Toto ale může být paradoxně i cennou devízou. „Očekávám mírné zlepšení vývoje v rezidenčním developmentu. Developeři, kteří budou mít financování zajištěné, totiž získají velkou výhodu, protože nabídka rezidenčního bydlení na trhu bude omezena,“ soudí generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat.

Kancelářské a retailové projekty jsou ale velmi závislé na předpronájmech, proto bude podle něj stavební aktivita v této oblasti nízká. Nicméně trh se pravděpodobně začne „hýbat“ a v roce 2013 by mohla odstartovat stavba komerčních projektů ve větším počtu než nyní. Developerská skupina Crestyl nedávno například dokončila rezidentský projekt Barrandov Hills a nyní připravuje projekt obchodního a zábavního komplexu Central Opava.

#####Vyrostou hladové zdi?

Většinou však ani pozemní stavitelství nehledí přes růžové brýle a v průměru očekává v letošním roce propad téměř deset procent. „Změnu trendu v krátkodobém horizontu si reálně představit nedokážu, každopádně pro období příští by se mělo jednoznačně jednat o zahájení stavebních příprav a pak negativní trend změnit výdaji ze státního rozpočtu á la hladová zeď,“ navrhuje místopředseda představenstva společnosti CGM Czech Martin Kouřil.

O něco nižší pokles letos předpokládá inženýrské stavitelství, a to o 7,1 procenta. „V druhém kvartále by se situace mohla podobně jako v roce 2011 poněkud zlepšit v podobě více zakázek i méně prodělečných cen. Předpokládám, že k poklesu ale dojde nejen ve finančním, ale i fyzickém vyjádření,“ říká Ondřej Chládek, ředitel strategie Chládek a Tintěra, Pardubice.

Vzhledem ke stále omezeným finančním možnostem veřejného sektoru, obavám vedoucích představitelů společností o schopnost České republiky úspěšně vyčerpat všechny dotace z EU a rovněž narůstajícím obavám v soukromém sektoru ohledně příchodu druhé vlny ekonomické krize se neočekává nastartování růstu českého stavebnictví ani v roce 2013.

Naopak by mělo dojít k poklesu o další 3,9 procenta. „K dalšímu poklesu dojde, věřme však, že již nebude tak markantní. Tento negativní trend mohou zvrátit především prorůstová opatření ze strany centrálních orgánů státu,“ podotýká generální ředitel a. s. Pozemní stavitelství Zlín Miroslav Lukšík. „Změna k lepšímu by mohla nastat, kdyby náš stát plně a urychleně vyčerpal veškeré dotace z EU pro rok 2012 a 2013,“ upozorňuje jednatel Vodohospodářských staveb Teplice Jindřich Pytelka.

#####Rapidní pokles sebevědomí

Také předpovědi výše tržeb stavebních firem připomínají sešup na horské dráze. Zatímco loni v dubnu očekávalo pokles 30 procent společností, nyní již plné tři čtvrtiny, a to v průměru o pět procent. V roce 2013 by pokles tržeb měl činit „pouze“ okolo jednoho procenta. „České stavebnictví ještě čekají těžké a složité časy. Některé odhady hovoří i o několika letech,“ dodává obchodní ředitel Eurovia CS Zdeněk Synáček. Právě velké společnosti vidí svou situaci kritičtěji, naopak malé a střední firmy jsou mírně optimističtější.

Některé firmy však přesto zřejmě posílily a stávají se dravějšími. „Stavební firmy osekaly ze svých režijních nákladů vše, co se dalo, zjednodušily řízení a zvýšily kontrolu nákladovosti jednotlivých zakázek. Firmy jsou dnes připravenější než před třemi lety. Krize nám pomohla být efektivnějšími a umět se poprat s tvrdými podmínkami na stavebním trhu,“ uzavírá předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.