Z náměstí zmizí žvýkačky

Vedení Olomouce chce plošně odstranit žvýkačky z chodníků. Půjčí si na to stroj.

O úklid olomouckých ulic se denně stará šedesát lidí. S jednou věcí si ale neporadí. Nedokáží odstranit přilepené a zašlapané žvýkačky, které tak hyzdí chodníky a dlažbu v centru města. Vedení Olomouce to teď chce změnit, a proto pracovníci technických služeb zkoušejí speciální stroj na odstraňování žvýkaček. Půjčili si ho od soukromé firmy a nyní vyjednávají o ceně.

Zatím si město může dovovolit čištění jen chodníků na Horním náměstí, které má vyjít na několik desítek tisíc korun. „Odstranit žvýkačky na celém náměstí by stálo stovky tisíc korun. Tolik peněz nemáme,“ uvedl ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Stroj funguje tak, že nahřeje přilepenou žvýkačku párou na teplotu 180 stupňů Celsia a pomocí chemických látek ji rozpustí tak, že se odpaří. „Dosud jsme zkoušeli pouze ruční čištění škrabkou nebo sprejem, který žvýkačku silně zmrazí, a ta se pak vydrolí. To ale můžeme použít jen na malé plochy,“ vysvětlil Antonín Zívala z technických služeb.

Olomoučanům chodníky polepené žvýkačkami vadí. „Je to i tak trochu ostuda, když jsou v historickém centru nedaleko památky zapsané v UNESCO chodníky takto znečištěné. Lidé by se také mohli chovat lépe. Já, než vyhodím žvýkačku, zabalím ji ještě do kousku papíru,“ prohlásila Olomoučanka Martina Šrajerová. Neukázněné lidi, kteří odhazují žvýkačky na chodník, město trestat nechce. „Neuvažujeme o tom, že bychom zavedli vyhlášku, která by to umožnila pokutovat,“ prohlásil náměstek primátora Svatopluk Ščudlík. Takové nařízení má v Česku jen několik měst. Například Uherský Brod, Prostějov, Praha, Ústí nad Labem nebo Jičín.

Mezi místa nejvíce znečištěná starými žvýkačkami patří prostor mezi Horním a Dolním náměstím, Riegrova ulice a průchod z ní do Barvířské ulice. Kromě lidí, kteří tudy procházejí, špinavé chodníky vadí i památkářům. „Je to typ znečištění, se kterým nikdo nepočítal. Ani v době, kdy stavbaři náměstí předlažďovali. Působí to stejně jako třeba rozsypaný odpadkový koš,“ zlobí se Zdenka Bláhová z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu.

O plošné čištění chodníku od žvýkaček se město ještě nesnažilo. „Ale stává se nám, že se při strojním čištění po zimě žvýkačky pod kartáči vydrolí,“ podotkl ředitel technických služeb Miroslav Petřík. Kolik ulic a náměstí nakonec uklízeči vyčistí, bude záležet na ceně za pronájem speciálního stroje s vroucí párou. Vedení města o ní teď s firmou vyjednává. „Nechceme platit za metr čtvereční, protože hustota znečištění není vždy stejná. Někde jsou na metru třeba jen dvě žvýkačky,“ vysvětlil za technické služby Antonín Zívala.