Z nebe nad Plzní mizejí hvězdy

Lidem v Plzni chybí v noci tma. Pouliční lampy jim kradou spánek. Sepisují kvůli tomu petice.

Od letošní zimy spí s peřinou přetaženou přes obličej. Není to kvůli strašidelným snům, dokonce se jí takhle i špatně dýchá. Pětaosmdesátileté Jarmile Techlové ale nic jiného nezbývá. V bytě má i v noci takové světlo, že by se jinak prostě nevyspala. „Ta světla nám září celým bytem a vůbec se nevyspím,“ říká důchodkyně, která bydlí v Brožíkově ulici. Naproti jejich bytovce stojí vysokoškolské koleje Západočeské univerzity. Na jejich střechu nechala Správa kolejí a menz v zimě namontovat světla, která zdejším nájemníkům dělají z temné noci zářivý den.

„Je to, jako když vám v noci bytem projíždí auto,“ stěžuje si další z místních, Stanislav Zíka. Správce koleje Jan Mráz se brání tím, že pro světla má potřebná povolení a také jasný účel. Namontovali je tu proto, aby svítila studentům při cestě přes Borská pole, když se vracejí z univerzitního areálu na Zeleném trojúhelníku. „Několik studentek tu v noci přepadli,“ vysvětluje správce.

Místní, jejichž okna míří do Borských polí, byli zvyklí na absolutní tmu. Teď přišli o svůj komfort. „Ale musí brát ohled na bezpečí studentů,“ říká správce. Problém se světlem v noci trápí ale v Plzni čím dál víc lidí. Může za něj světelné znečištění, tedy zbytečné světlo, které vytvářejí pouliční lampy, světelné reklamy nebo světla aut. Kdyby se v ulicích svítilo úsporně a ekologicky, nebyl by ovšem problém tak velký.

Lampy totiž vinou nevyhovujícího tvaru krytu svítí do stran nebo do nebe, místo aby světlo směřovalo na chodník. Světlo nad městem trápí i astronomy. Znečištění v Plzni měřili v roce 2004. Teď chystají další. „Situace se výrazně zhoršila. Některé hvězdy už se za tu dobu ztratily,“ říká ředitel plzeňské hvězdárny Lumír Honzík.