Za Apple se postavil Google i Facebook. Nemá zpřístupnit vrahův telefon

iPhone 6S, ilustrační foto

iPhone 6S, ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Několik velkých amerických technologických firem podpořilo společnost Apple v jejím sporu s vyšetřovateli FBI o právo odblokovat data v telefonu podezřelého zločince. FBI se chce dostat k datům v telefonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu, Apple ale požadavek odmítá s odvoláním na ochranu osobních údajů.

Úřady se snaží dostat se do přístroje iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook, jeden z dvojice radikálů, kteří v San Bernardinu postříleli 14 lidí. Soudkyně losangeleského soudu Sheri Pymová chce, aby Apple poskytl „přiměřenou technickou podporu“ vyšetřovatelům, kteří se snaží získat z telefonu data. Firma požadavky FBI odmítá kvůli obavám o bezpečnost osobních údajů.

Podporu Applu vyjádřil Jack Dorsey, šéf společnosti Twitter. Sociální síť Facebook ve čtvrtek uvedla, že „požadavky (FBI) mohou vytvořit hrozivý precedens a mohou sabotovat snahu firem o zajištění bezpečnosti jejich výrobků“. Podporu boji Applu s úřady vyjádřil i šéf Googlu Sundar Pichai. „Nutit firmy, aby legalizovaly hacking, může ohrozit právo na uživatelské soukromí,“ uvedl Pichai.

Nejnovější typy telefonů iPhone používají šifrovací techniku, kterou nedokáže prolomit ani výrobce Apple. Americké úřady podle agentury AP nežádají, aby Apple přímo šifrování narušil, ale aby zablokoval bezpečnostní opatření, která brání pokusům uhádnout přístupový kód telefonu.

Apple by měl na příkaz soudu v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky. Má se za to, že Farook používal čtyřciferné heslo, což znamená, že existuje deset tisíc možných kombinací.