Začal boj o novou nemocnici

Nemocnice. Bude nová a moderní. Víc o ní nikdo neví. Jen to, že vyroste u rychlostní silnice mezi krajským městem a Sokolovem.

Až v roce 2023 dojde na ucpaném průtahu Karlovými Vary k vážné dopravní nehodě, záchranka odveze těžce zraněné do zbrusu nové nemocnice.
Jak daleko žlutá sanitka pojede, však v tuto chvíli nikdo neví. Možná jen dva kilometry, kousek za město, možná ale až k Sokolovu. I když obě města od sebe dělí maximálně patnáct minut jízdy autem, boj o každý kilometr právě začal.
Novou nemocnici totiž chtějí mít u sebe jak Karlovy Vary, tak Sokolov. Pro padesátitisícové Vary hovoří statut krajského města, za průmyslový Sokolov však kope nejbohatší firma v regionu - Sokolovská uhelná. A protože kraj potřebné tři miliardy na stavbu nemocnice nemá, stává se západočeský těžební gigant významným hráčem v poli. Jediným?

ČEZ. Skutečně?

V uplynulém týdnu probleskla mezi karlovarskými lékaři zpráva, podle které se na scéně objevil silnější investor než sokolovská společnost. Elektrárenský kolos ČEZ.
„Energetici kraji nabídli, že stavbu nemocnice zaplatí. Výměnou za to, že jim kraj umožní uložit v Doupovských horách nějaké vyhořelé palivo,“ oznámil Sedmičce její zdroj.
Kraj i ČEZ však tuto informaci odmítly. Hejtman Josef Novotný řekl, že žádnou nabídku od ČEZu neviděl, a samotný ČEZ ji označil za absurdní.
„Určitě nehodláme podnikat v oblasti zdravotnictví, tedy nebudeme platit žádnou nemocnici. Všechno možná vzniklo z toho, že každý nový projekt potřebuje elektrické sítě. A na tom už se samozřejmě podílíme,“ reagoval Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu.
Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného zůstává Sokolovská uhelná jedinou firmou, která přišla s oficiální nabídkou. Nikdo jiný na seznamu možných investorů v tuto chvíli není.
I proto byl František Štěpánek, generální ředitel těžařské společnosti, hostem konference o budoucnosti zdravotnictví v regionu. Ta se konala v uplynulém týdnu na krajském úřadu a měla uklidnit rozbouřenou atmosféru kolem nemocnic. Kromě zástupců dotčených měst, lékařů a vlastníků soukromých nemocnic se jí zúčastnila právě už jen Sokolovská uhelná. „Někdo chce, aby nová nemocnice byla u Sokolova, někdo zase u Varů,“ oznámil po jednání Novotný. Samotná společnost se k výstavbě nemocnice dosud nevyjádřila. Politici však už mezi řádky naznačili, jaké město budou těžaři preferovat. Pochopitelně za předpokladu, že se dohodnou s krajem. Hejtman Novotný řekl, že právem investora bude výběr místa, starosta Sokolova Karel Jakobec zase spekuloval o výstavbě nemocnice u sokolovského Transmotelu. Ten stojí mezi Královským Poříčím a Starým Sedlem.

Rozpadne se vláda?

Cesta k nové nemocnici však bude ještě trnitá. Karlovarský magistrát dal najevo, že si krajské město bez nemocnice neumí představit. V uplynulém týdnu navíc primátor města Werner Hauptmann označil myšlenku na novou nemocnici za sci-fi. Proti tomu, aby nemocnice vyrostla těsně u Sokolova, je také koaliční hnutí Doktoři. I proto se krajská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská obrátila na primátora Karlových Varů s dotazem, za jakých podmínek by město přenechalo pozemky na okraji. Její iniciativa ale překvapila jak magistrát, tak její kolegy v krajské vládě. A právě ta je kvůli budoucí podobě zdravotnictví rozhádaná. Nejde totiž jen o novou nemocnici, ale také o to, co bude se stávajícími nemocnicemi a zdravotnickým personálem do té doby. Rok po volbách tak koalici hrozí rozpad. ČSSD a KSČM totiž požadují, aby Doktoři vystřídali Bereniku Podzemskou někým jiným. Do pondělí 23. listopadu. „Její výroky v médiích a účelové vyvolávání obav zdravotnického personálu, především v nemocnicích v Sokolově a Chebu, se zásadně rozcházejí se záměrem koalice a usnesením zastupitelstva. To říká, že než postavíme novou nemocnici, zachováme všechny tři nemocnice,“ prohlásil hejtman Josef Novotný.
„Bohužel vítězí populismus. Kraj nebude mít na to udržet nemocnici v Karlových Varech a zároveň v Sokolově. To je ekonomický nesmysl,“ říká Berenika Podzemská.