Začíná benátský festival a tím i oscarová sezona. Vše za přísných proticovidových opatření

Herečka a modelka Adriana Lima při příjezdu na filmový festival v Benátkách.

Herečka a modelka Adriana Lima při příjezdu na filmový festival v Benátkách. Zdroj: Reuters

Jako jedna z prvních na festival do Benátek přijela herečka Kirsten Dunstová.
Jako jedna z prvních na festival do Benátek přijela herečka Kirsten Dunstová.
Nejstarší filmový festival, na ostrově Lido v Benátkách, zahájí 1. září 2021 světová premiéra snímku Pedra Almodóvara Paralelní matky s Penélope Cruzovou. Snímek nabízí příběh dvou žen, jejichž setkání v porodnici mělo zásadní vliv na jejich život.
Herečka Serena Rossi pózuje fotografům na pobřeží Jadranského moře po příjezdu na filmový festival v Benátkách.
Herečka Serena Rossi pózuje fotografům na pobřeží Jadranského moře po příjezdu na filmový festival v Benátkách.
16
Fotogalerie

Světová premiéra snímku Pedra Almodóvara Paralelní matky s Penélope Cruzovou zahájí dnes večer na ostrově Lido 78. ročník nejstaršího filmového festivalu v Benátkách. Přehlídka je také jedinou velkou filmovou akcí, která si dokázala za rok a půl pandemie uchovat svůj původní termín – a také jedním z mála festivalů, které opatření proti covidu berou vážně.

Kromě očkování, imunity nebo negativního testu jako podmínky pro vstup do festivalového areálu návštěvníci opět mohou obsadit kinosál jen z poloviny a musejí sedět na přesně daných místech. Nutnost nošení respirátoru jim budou připomínat uvaděči i během projekce. Podobné fungování se loni osvědčilo – na rozdíl od Cannes nebo Karlových Varů Benátky nečelily žádnému skandálu ohledně nedodržování hygienických nařízení.

Filmové Biennale má pro filmový byznys význam jako platforma, která představuje první velké oscarové kandidáty a otevírá tak oscarovou sezonu. V posledních letech tu mělo premiéru několik oscarových vítězů včetně toho posledního Země nomádů.

Jeho režisérka Chloé Zhaová zasedne v letošní porotě, vedle dalších oscarových vítězů režiséra dokumentu Kolektiv Alexandera Nanaua a jihokorejského filmaře Bong Joon Hoa podepsaného pod filmem Parazit, jenž bude mít v sedmičlenné jury jako předseda rozhodující slovo.

Porotci uvidí novinky Paola Sorrentina či Paula Schradera. Kvůli neshodám festivalu v Cannes s Netflixem mohou Benátky v soutěži promítat i nový film Jane Campionové The Power of the Dog s Benedictem Cumberbatchem.

Očekávaný je také snímek Pabla Larraína Spencer, v němž si Kristen Stewartová zahrála princeznu Dianu. Největší zájem ovšem vzbuzuje nesoutěžní titul – nová adaptace slavného sci-fi románu Duna, které se ujal Denis Villeneuve a do hlavní role obsadil populárního Timothée Chalameta.

Čestného Zlatého lva si převezme Jamie Lee Curtisová, herečka známá především z hororové série Halloween. Její nový díl v režii Davida Gordona Greena Benátky také ukážou.

Benátský festival není tak důležitý pro filmový trh jako Cannes či Berlinale, jeho industry akce jsou omezené. Místní Venice Production Bridge nabízí hlavně možnost setkání mezi producenty, investory, distributory a sales agenty, ačkoliv také představuje několik projektů ve fázi vývoje, takzvané „works in progress“, z afrických a blízkovýchodních zemí a hostí trh s filmovými právy na knižní adaptace.