Začínali na Dřínově. Brzy budou zachraňovat na jezeře Most

Do napouštěného jezera Most bude voda přitékat ještě rok, záchranáři se už ale připravují. Jitka Pavlíková

Most / Jako mladí se Miroslav Fencl a Martin Nebesař proháněli na lyžích po hladině vodní nádrže Dřínov. Oblíbené jezero neuniklo stejně jako řada vesnic likvidaci kvůli těžbě uhlí. Po třiceti letech zkušení milovníci vodních sportů zaměřili pozornost na vznikající mostecké jezero. Stejně jako David Hasselhoff a Pamela Anderson v Pobřežní hlídce budou střežit životy všech lidí. Na místě zbořeného starého Mostu, kam se po těžbě uhlí vrátí opět život.

Metrové vlny

Na hladinu nového jezera, které bude větší než to Máchovo v Doksech, lidé z tramvají i aut už dohlédnou. Okolí ale zatím připomíná spíš měsíční krajinu než budoucí turistickou chloubu Mostecka. Fencl s Nebesařem však na nic nečekají a už mají v rukou licenci a registraci Vodní záchranné služby Most. „Štěstí přeje připraveným. Na tak obrovské vodní ploše budou více než metrové vlny, když zafouká vítr. Řada lidí s tím nebude počítat. Vodní hlídka je může zachránit,“ pochvaluje si snahu dobrovolníků primátor Vlastimil Vozka.

Ti teď ale na vodní radovánky mohou zapomenout. Čeká je samé papírování. Pracují na architektonické studii, aby věděli, kde bude nejlepší mít záchranné stanoviště. A kolik bude potřeba dobrovolníků. „Bude to obrovská plocha. Radím jim, aby si udělali alespoň dvě stanoviště a měli širokou základnu dobrovolníků,“ říká předseda ústecké vodní záchranné služby Josef Švec.

Potápěči i horolezci

Mostečtí si ale na nedostatek lidí nemohou stěžovat. „V našem týmu jsou lékaři, technici, potápěči, aktivní sportovci i funkcionáři vodních sportů,“ vypočítává Nebesař.

Polovina jich má za sebou už i první kurzy. „Každý z nás musí ovládat záchranné techniky. Musí vědět, jak se dostat k tonoucímu. Člověk se snaží bojovat o život, plácá rukama kolem sebe a snaží se čehokoliv zachytit. Záchranář ví, jak se chovat, aby ho tonoucí nestáhl pod vodu,“ popisuje Nebesař. Kromě toho potřebují i průkaz vůdce malého plavidla, což je řidičák na čluny.

Potřebný výcvik mají i někteří mostečtí strážníci. Ti budou s plavčíky spolupracovat. „Budeme střežit majetek a bezpečí lidí na břehu. Určitě by se vám nelíbilo, kdybyste přijeli na jezero se vykoupat a mezitím by vám někdo vykradl auto. Navíc máme pravomoci, které záchranáři nemají. Můžeme zatknout šílence na skútru, který bude jezdit v místě pro plavce a ohrožovat je,“ vysvětluje ředitel mostecké městské policie Bronislav Schwarz. Podle plánů budou mít strážníci v centrále vodních záchranářů služebnu.

Ráj vodních sportů

Mostečané se těší, že se nové jezero stane stejně jako to dřínovské cílem vodních sportů. A pravděpodobně na něm bude vyrůstat nová generace sportovců, kteří dosáhnou úspěchů jako například jachtař Martin Trčka. Český reprezentant začínal jezdit na lodi právě na dřínovském jezeře. „Už jsem slyšel, že si majitelé lodí hledají místa co nejblíže jezeru, kam by je už nyní mohli převézt,“ usmívá se Nebesař.

S Miroslavem Fenclem chodí obhlížet nový motorový člun. Peníze na něj a na skútry chtějí získat z dotací nebo od sponzorů.

Odměnou budou lyže

Vodní záchranářství je dobrovolné a na hlídkující nečeká žádná odměna. Pro malé budoucí plavčíky si přece jen ti starší nachystali prémii. „Máme zkušenosti, ale nejsme nejmladší. Vychováme si nástupce. Bonusem za vynaloženou námahu při výcviku bude vodní lyžování,“ shodně vypovídají Fencl s kolegou.
Ohlídat plochu větší než Máchovo jezero s hloubkou přes sedmdesát metrů bude náročné.
V republice se utopí každý rok přibližně dvě stě padesát nešťastníků. „Lidé jsou sice poučenější, ale je více nebezpečných sportů. Nejhorší jsou ti, kteří si chtějí adrenalinový sport jen vyzkoušet a nemají žádné potřebné ochranné vybavení,“ varuje ústecký vodní záchranář Josef Švec.