Zámek se školou bez dotací

Získávání dotací z fondů ministerstev nebo Evropské unie je dnes pro obce, města i jednotlivé občany běžnou praxí. Dostat tyto peníze je poměrně snadné. Ovšem existují i výjimky.

Zámek v Kosmonosech původně patřil rodu Černínů a později architektu Weyrovi, který po válce emigroval. Základní škola pro tři stovky dětí tu sídlí už několik desetiletí. Vysoké stropy, velká okna, prostorné chodby, nádvoří, zrcadlový sál a nádherný park. Ideální prostředí pro děti. Jenže má to háček. Právě proto, že škola sídlí v kulturní památce, nemá město nárok na dotace, které by investovalo do oprav.

Pro město je to danajský dar

„Je to pro nás danajský dar,“ posteskl si starosta města Vladimír Dlouhý. A právnička města Věra Kyselová ho doplnila.

„Máme jeden zásadní problém. Zámek, v němž sídlí škola, je kulturní památkou. Když každoročně žádáme o dotaci na opravu padající omítky a další nutné rekonstrukce, neuspějeme. Nevyhovujeme podmínkám. Úředníci z ministerstva školství nám sdělili, že budova je kulturní památka, a ta je nezajímá. Dají nám peníze na vybavení tříd. Na ministerstvu kultury zase řekli, že mohou dotovat pouze cestovní ruch. Tomu nevyhovujeme, protože na zámku sídlí škola. Je to začarovaný kruh,“ řekla Kyselová.

Za čtyřicet let šly investice pouze do zpevnění základů. Po revoluci vše platilo město.

Nová jídelna, kuchyň a přes dvě stovky oken

„V první fázi jsme opravili střechu a udělali přípravu pro vestavbu dalších učeben. Původně na zámku sídlil pouze druhý stupeň základní školy. Postupně jsme v dalších dvou budovách zrekonstruovali učebny a družinu,“ řekl vedoucí správního odboru města Michal Šimon. „Zároveň jsme vybudovali z bývalé konírny novou jídelnu a kuchyň. Teď dáváme peníze na nová okna. Pro zajímavost, na zámku je jich přes dvě stovky,“ dodal Šimon.

Sedmdesát milionů? Potřebují dvakrát tolik

Škola sídlí v krásné budově uprostřed parku. Stát však dává od zámku ruce pryč. Přitom každá nevzhledná škola z minulého století má větší šanci přijít k dotacím.

„V současné době dosahují náklady na opravy objektu téměř sedmdesát milionů korun. A minimálně dvakrát tolik potřebujeme, aby byl celý objekt úplně v pořádku,“ dodal starosta Vladimír Dlouhý.