Zelené hry Londýna 2012 | E15.cz

Zelené hry Londýna 2012

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Citlivý přístup k přírodě, smysl pro budoucí uplatnění nově vybudovaného areálu, překvapivý design a neotřelé přístupy k celosvětové akci, jež po mnoho let stála na společenském piedestalu – to jsou XXX. letní olympijské a paralympijské hry 2012 v Londýně.

První město v novodobé historii, které již potřetí hostí letní olympijské hry (26. 7.–12. 8.) a poté i následující paralympiádu (29. 8.–9. 9.), vzalo svůj úkol z gruntu. Po letech 1908 a 1948 se v roce 2012 Británie znovu zaskví v plné parádě. Pro tento účel vyhradila oblast Lower Lea Valley v severovýchodní části Londýna, jež po předchozích 400 let povětšinou sloužila průmyslu, a tudíž až donedávna disponovala půdou kontaminovanou těžkými kovy, benzinem či naftou. Znečištěné vodní plochy, torza bývalých továrních budov a do výšky trčící sloupy elektrického vedení mohly sloužit za kulisy hororových filmů. Olympijské hry daly areálu šanci na znovuzrození. Po vlně demolic proběhla hluboká revitalizace území, která má původní mrtvou zónu přeměnit na oblast plnou života. Do místních sadů a vodních toků budou přesídleny živočišné druhy, jež zde mají nalézt nový domov. Zeleň nepočítá pouze s obnovením lučních porostů, ale také s vysazením 4000 stromů a nesčetných rostlin pocházejících ze všech kontinentů. Areál o 2,5 km2 bude po skončení her plně integrován do okolí jako rekreační a zelené centrum městské části Londýna zvané Stratford. V jeho rámci během loňského roku vyrostlo 6 zásadních staveb určujících vizuální podobu her: velodrom, olympijský stadion, plavecký stadion, aréna pro házenou a basketbal a mezinárodní mediální centrum. Součástí je samozřejmě také olympijská vesnice, jež bude od září 2012 sloužit k rezidenčním účelům pro téměř 3000 Londýňanů.

#####S efektivní elegancí

První dokončená stavba olympijského areálu se pod taktovkou Hopkins Architects objevila v severovýchodní části Londýna v únoru 2011. Velké plány s olympijskými sportovišti zahájila se stejně velkou pompou – oválný velodrom totiž od samého počátku sbírá architektonické ceny všeho druhu. V říjnu loňského roku získal prestižní cenu britského premiéra pro nejlepší veřejnou budovu v Anglii a hned v listopadu obdržel další dvě ceny Institutu stavebního inženýrství. Hopkins Architects si k navržení dráhy přizvali momentálně nejúspěšnějšího závodníka britských ostrovů Chrise Hoye, zároveň s nimi spolupracoval i renomovaný designér Ron Webb, jehož jméno se objevilo při přípravách cyklistických stadionů v Sydney a Aténách. Budova pod výraznou prohnutou střechou ukrývá hrubou vnitřní podlahovou plochu o 21 700 m2 a obrovský sál s kapacitou 6000 míst pro diváky rozložených po celém obvodu oválu, což má zajistit nejlepší možnou atmosféru pro závodníky. Kromě vnitřní dráhy dlouhé 250 metrů jsou samozřejmou součástí stavby také šatny, kavárna, obchod, konferenční místnost, kanceláře, tělocvična a půjčovna kol, která bude po skončení her otevřena veřejnosti.

#####Šapito olympijského stadionu

Pod vedením zkušené globální architektonické a designérské společnosti Populous vyrostl během léta 2011 v Lower Lea Valley olympijský stadion, který beze zbytku naplňuje ideu mobilní ekologické architektury. Poprvé v dějinách se totiž jeho tvůrci s portfoliem bohatým na gigantická sportoviště rozesetá po celém světě pokusili vyřešit otázku následného využití stavby s kapacitou 80 000 diváků. Přišli na myšlenku vytvořit centrální olympijské dějiště ze dvou na sobě nezávislých a oddělitelných částí. Stálá základna s železobetonovým skeletem ušetří částečným zapuštěním do země oproti svým předchůdcům až 75 % použité oceli. Horní demontovatelný prstenec s pláštěm z potištěné tkaniny tvoří lehká konstrukce z ekologických materiálů (např. recyklovaných polymerů a konopí), kterou lze rozebrat a použít v roce 2016 při následujících olympijských hrách v Chicagu, s jejichž organizátory už dnes Populous spolupracují. Porézní průsvitný obal se také dokáže snadno přizpůsobit jednotnému vzhledu všech olympijských staveb.

Snadnou manipulaci s vrchní částí budovy umožňuje i fakt, že budova obsahuje pouze vlastní sportovní plochu, hlediště a šatny, zázemí pro lékaře a sportovce. Ostatní služby veřejnosti, jako stánky s občerstvením, kavárny, bary či obchody, lemují plochu kolem centrálního stadionu ze tří stran obklopeného vodou. Pět mostů jej spojuje s okolím, především nejbližším plaveckým bazénem. Pikantní ekologickou třešničkou na olympijském dortu je využití starých plynových trubek na konstrukci zastřešující hlediště a recyklace žulových kvádrů z doků krále Jiřího V., které zpevnily nábřeží kolem stavby.

#####Na vlně Zahy Hadid

Poslední z dokončených staveb zahájila svoji slavnou existenci v červenci loňského roku jako jedno z nejnovějších dětí stálice světové architektury, Zahy Hadid.

V duchu vodního živlu, kterému je sportoviště věnováno, se střecha budovy zvedá od hlavního vchodu jako vlna a v prohnutí mezi dvěma křídly skrývá trojici bazénů. Zatímco tréninkový bazén je umístěn pod mostní konstrukcí přivádějící návštěvníky, závodní dráha a plocha pro skoky do vody jsou opticky jemně odděleny stropním zakřivením vprostřed obrovské haly pojímající během olympiády úctyhodný počet 17 500 diváků. V běžném poolympijském režimu bude počet sedadel na tribunách snížen na pouhé 2000, přičemž zmizí celé jedno hlediště, jež bude nahrazeno elegantní prosklenou fasádou. Plavecký stadion s vnitřní rozlohou 20 000 m2 leží v jižní části areálu a stává se tak vstupní branou, kterou budou návštěvníci přicházet z nejbližší stanice metra Stratford.

Hlavní vchod aquacentra je napojen na most vyznačující cestu od brány Olympijského parku přes jedno z říčních ramen až k následujícímu olympijskému stadionu. Most míjí plavecké centrum, tvoří před ním malé náměstí a poté se hlavními dveřmi vlévá dovnitř. Odtud se kaskádovitě vlní jednotlivými řadami divácké tribuny dolů. O patro níže úroveň bazénů reflektuje hladinu venkovní řeky Ley.

Recyklované materiály využité na stavbu snížily spotřebu cementu o 50 %, podýhovaná překližka z obnovitelných zdrojů pokrývající strop haly umožnila vyhnout se použití dřeva, přepad vody z nádrží bude nadále využíván při splachování toalet – to jsou příspěvky Zahy Hadid k ekologickému trendu XXX. letních olympijských her 2012 v Londýně.

*Další informace můžete najít na stránkách www.london2012.com*

Foto a vizualizace: ©Hufton + Crow, ©Estúdio Goma, ©ODA

*

Pět kruhů v centru Londýna

V samém srdci města, pod Nelsonovým sloupem na Trafalgarském náměstí, vyroste pro olympijské účely informační pavilon. Během olympijských i paralympijských klání se ve stínu britské Národní galerie zhmotní pět barevných kruhů podle projektu čtveřice architektů z portugalského studia José Carlos Cruz Arquitecto. Právě jejich návrh vybrala mezinárodní agentura AC-CA specializující se na organizaci veřejných soutěží jako doslovné vyjádření olympijské myšlenky obohacené ekologickými ambicemi. Pavilon bude na 250 m2 nabízet informační stánek, kavárnu, velkou obrazovku věnovanou přímým přenosům z her, administrativní i provozní zázemí, to vše pod konstrukcí z recyklované oceli a střechou ze solárních panelů v olympijských barvách – modré, žluté, červené, zelené a černé. Neutrální bílé interiéry pak symbolizují mír mezi národy. Neúplné stěny předpokládající horké letní počasí budou zvenčí pokryty zrcadly, aby mohly s interaktivní hravostí odrážet pouliční ruch a scenerii slavného náměstí. Zrcadlový systém také integruje cizorodý prvek pavilonu do historického jádra Londýna. Otevřenost světu a návštěvníkům byly dalšími pozitivními body k získání prvenství ve veřejné soutěži. Informačním centrem se totiž dá volně procházet, takže nebrání ani přirozené cirkulaci chodců procházejících napříč náměstím za všedními povinnostmi.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video