Želvy ninja by se na českém trhu měly usadit na dlouho

Eastman, Laird: Želvy ninja 1

Eastman, Laird: Želvy ninja 1 Zdroj: comics centrum

Nejočekávanější letošní komiks na českém trhu? Mohlo by to znít nadneseně, ale právě tím první svazek Želv ninja je.

Konečně se k nám dostala světoznámá značka, která i u českých čtenářů rezonuje dlouhá desetiletí. Navíc si tu premiéru odbývá její úplně prapůvodní verze, tedy Želvy ninja z roku 1984, které vytvářeli komiksoví nadšenci Kevin Eastman a Peter Laird. Seznamují nás se čtveřicí želvích ninjů, jejich učitelem Třískou i jeho dávným nepřítelem Trhačem. Co si všichni pamatují ze slavného seriálu uváděného v raných devadesátých letech i u nás, tu ale má nečekanou podobu.

Tyhle Želvy ninja jsou totiž víc pro dospělého čtenáře než pro malé děti. Kresba nenabízí uhlazenou jemnou linku pozdějších verzí želvích hrdinů. Daleko více se podobá tehdejšímu undergroundovému komiksu, a to včetně šrafování. Pro mladé čtenáře také není míra násilí, kterou komiks nabízí. Přesto právě v tomto je vidět velmi zajímavý pokus. České vydání má věkový limit nastavený na 15 let, přitom v USA komiksy vycházely s limitem 18 let věku. Ale časy se mění a dnešní teenageři přece jen mají jiné standardy.

Eastman, Laird: Želvy ninja 1Eastman, Laird: Želvy ninja 1 | comics centrum

Co ale zůstává, je zábavnost. Tu si užijí všichni čtenáři a plnými doušky. Oba tvůrci si komiksem zjevně splnili své sny a nehledí na žádná pravidla žánru ani formy. Příběh se řítí kupředu neuvěřitelnou rychlostí, akce střídá akci a často si ani nevšimnete, že už jste u další kapitoly.

Jasným trumfem však není nic z výše pochváleného. Tím nejdůležitějším jsou jednotlivé charaktery, které se staly světoznámými celebritami. Želví ninjové pojmenovaní po slavných italských malířích jsou dokonalou ukázkou komiksových hrdinů. Každý má vlastní atributy, vlastní zbraň, znalosti, ale především povahu, které se navzájem skvěle doplňují. Slavné barevné rozlišení známé ze seriálu i pěti filmových adaptací zde ale zatím není, všichni mají shodně červené pásky přes oči.

Řada nyní otevřená nakladatelstvím Comics Centrum nabízí celkem 40 svazků. Doufejme, že vyjde kompletně. Tihle sympatičtí hrdinové si naši pozornost zaslouží.

Eastman, Laird: Želvy ninja 1
Nakladatelství: Comics Centrum, 2015
Překlad: Václav Dort
Hodnocení: 90 %