Žižkovské nádraží by se mohlo stát novým zázemím pro Národní filmový archiv

Nákladové nádraží Žižkov se svou unikátní funkcionalistickou architekturou i konstrukcí by se mohlo stát novým zázemí pro Národní filmový archiv. Na vernisáži výstavy Pražská nádraží ne/využitá se na tom shodli ministr dopravy Pavel Dobeš a ředitel archivu Michal Bregant. „Národní filmový archiv by na Žižkově mohl položit základ kulturně-společenského centra s evropským významem. Areál má pro to veškeré předpoklady,“ uvedl Bregant. Zmíněná výstava probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera do 13. března.

Na revitalizaci čekají i další nevyužívané areály na bubenském nebo smíchovském nádraží i Masarykově nádraží. Na klíčová území by měly být vyhlašovány architektonické a urbanistické soutěže. Přispět by k tomu mohl i nově zřízený institut hlavního architekta Prahy. „Určitě se nebráníme výkupu klíčových drážních nemovitostí a jejich revitalizaci ve spolupráci s pražským Magistrátem. Uvědomujeme si jejich hodnotu a potenciál. Dokážu si představit jeden dva projekty už v letošním roce,“ poznamenal Dobeš. „Ministerstvo dopravy a hlavní město Praha se už dohodly řešit problematiku nevyužitých drážních objektů na základě vzájemné spolupráce. Mimo jiné k tomu slouží Memorandum, které je připraveno k podpisu na 5. dubna 2012,“ dodal ministr.

„Nádraží nebyla stavěna jen jako dopravní uzly, ale především jako přirozené středobody měst, místa setkávání a uzly společenského dění. Pro další rozvoj regionální železniční dopravy je klíčové dokončit některé další modernizační stavby na koridorových tratích. Rozhodně město nechce pokračovat v rušení dalších nádraží, například Praha – Vyšehrad, ale naopak nám jde nám o revitalizaci železničních nádraží,“ poznamenal pražský primátor Bohuslav Svoboda.

V Česku jsou stovky nádražních budov, jež potřebují revitalizaci. „Nezbytné opravy přijdou na desítky miliard korun, kterými České dráhy nedisponují,“ podotkl generální ředitel ČD Petr Žaluda. Podle něj se musí primárně hovořit o způsobu financování těchto projektů.