Zlatý klíč končí. O rok dříve

Výstava Vladimíra Franze je poslední výstavou ve Zlatém klíči. Do konce roku tam budou už jen přednášky. Pak úplně zmizí.

Velký obraz vídeňského malíře Wilhelma Gauseho s jedinečnou a neopakovatelnou atmosférou Karlových Varů na sklonku 19. století návštěvníci muzea již neuvidí. Opakovaně se za ním vraceli i pravidelní zahraniční hosté lázní.
Obraz skončil v depozitáři, aby uvolnil místo - jako mnohokrát v historii - současné výstavě. V tuto chvíli konkrétně Vladimíru Franzovi a jeho obrazům. Gauseho olej však v depozitáři tentokrát již zůstane. Stejně jako další jeho díla.
Po Franzovi už žádná výstava ve Zlatém klíči nebude. Nejvýše se v sále v prvním patře uskuteční do konce roku několik přednášek. Muzeum pak své dlouholeté prostory opustí. O deset měsíců dříve, než je nutné.
Proč končí už letos?
Na zadní části Zlatého klíče, od řeky, stojí lešení a majitel domu společnost Golem zde začíná s opravou fasády. Společnost dům v roce 2007 koupila od města se smluvním břemenem. Podle smlouvy zde mělo muzeum zajištěné prostory do října 2010.
„K tomu, že muzeum ve Zlatém klíči skončí na konci tohoto roku, dochází na žádost ředitelky muzea paní Dittertové. První etapa oprav, to je oprava fasády, střechy a výměna oken by se muzea v podstatě nedotkla,“ říká jeden z majitelů Golemu Petr Klečka.
Muzeum za prostory ve Zlatém klíči platilo městu symbolický nájem. Nemělo klasickou nájemní smlouvu, ale smlouvu o výpůjčce prostor. Eva Dittertová, ředitelka Krajského muzea, jehož součástí je i karlovarské muzeum, chtěla podle svých slov předejít tomu, aby muzeum mohlo od nového majitele domu dostat regulérní nájem, a proto s Golemem uzavřela dohodu, že prostory Zlatého klíče opustí do konce letošního roku. „Za tento rok společnosti nic za užívání prostor neplatíme,“ říká Dittertová. Opuštěním Zlatého klíče přijde muzeum nejen o výstavní prostory, ale také o jediný přednáškový sál. Ten využívalo poměrně často. „Přednášky chceme samozřejmě pořádat dál, ale musíme teď nalézt nějaké možnosti. Jednou z nich je stavebně nějak upravit prostory v budově na Nové Louce. Budeme jednat s městem a hledat řešení,“ informuje ředitelka karlovarského muzea Lenka Zubačová.
První etapu oprav by měl Klečka rád hotovou do konce ledna příštího roku. Včetně výměny staré elektroinstalace. „Zlatý klíč přebudujeme na administrativní budovu, kde budou jednak k pronájmu kancelářské prostory a také restaurace a obchody. Kdy to ale bude celé hotové, to v tuto chvíli opravdu nevím. Bude záležet i na úvěrových možnostech. První etapu oprav platíme jako společnost ze svého,“ vysvětluje Klečka.
Slavná minulost Zlatý klíč je jedním z nejstarších barokních domů v Karlových Varech. Koncem 19. století byl přestavěn a dnešní podobu získal v 60. letech minulého století. V 19. století patřil dům rodině lázeňského lékaře Karla Davida Bechera, který zde vybudoval soukromé muzeum s bohatou regionální knihovnou, sbírkou uměleckých vazeb a řadou sbírek o Karlových Varech.
V domě měl ordinaci doktor Leopold Fleckles, za kterým docházel při svých lázeňských pobytech (1874, 1875, 1876) Karel Marx. V souvislosti s tím zde bylo v roce 1960 otevřeno muzeum Karla Marxe, tehdy první marxovské muzeum na světě. Zrušené bylo o třicet let později.
Od počátku 90. let nesl dům znovu název Zlatý klíč. V prvním patře byla stálá výstava obrazů vídeňského malíře Wilhelma Gauseho. Dva sály v přízemí sloužily výstavám. Podle potřeby i prostory v prvním patře. Jednou z nejúspěšnějších výstav v poslední době byla interaktivní výstava Hry a klamy.