Zlý, dobrý, rozzlobený, chápající muž Pavel Bém

Po osmi letech odchází z úřadu primátora politik, psychiatr a horolezec Pavel Bém.

V primátorově knihovně je jedna nenápadná složka nadepsaná Akta X.

„Jsou tam věci, které se nepodařilo rozhýbat nebo dotáhnout,“ listuje kapitolami s nadpisy Výstaviště Holešovice nebo Pozemkový fond Pavel Bém. Muž, který byl po dlouhé měsíce nejpopulárnějším politikem v zemi, ale také zatracovaný kvůli předraženým městským zakázkám.

Kdy vám bylo nejhůř?

Srpen 2002. Pět a půl tisíce kubíků vody se řítilo Prahou každou vteřinou a nedalo se tušit, co ten obrovský živel udělá.

Ale to ještě „vládl“ městu primátor Igor Němec.

Stal jsem se primátorem tři měsíce po povodni. Zdědil jsem město v bahně, se zničenou infrastrukturou, třiceti tisíci lidmi bez střechy nad hlavou a škodami 27 miliard korun. Jsem hrdý na to, že do zimy, která byla mimořádně tuhá, měli už všichni střechu nad hlavou a že si systém protipovodňových opatření Praha zaplatila téměř sama.

Praha má vyrovnaný rozpočet, většina měst to nedokáže. Co je klíčové?

Město mělo katastrofální dluh 34 miliard korun, přepočítáno – každý Pražan v roce 2002 dlužil přes pětatřicet tisíc korun. Veškeré investice města byly z půjčených peněz. První krok byl, že jsme se jako rada města rozhodli, že už si nebudeme půjčovat. Snížili jsme o patnáct procent provozní náklady města a uspořili 1,3 miliardy korun. Začali jsme peníze ukládat na spořicí účet.

Kolik je na účtu dnes?

Do roku 2010 byla Praha schopna splatit zhruba dvacet procent svého historického dluhu, což je částka téměř sedm miliard korun. Provozní rozpočet Prahy je třiatřicet miliard korun, investiční šestnáct až osmnáct miliard. Ten poměr je unikátní. Nejenže Praha neprojí více než má, ale ještě je schopna udržet vysoké investiční tempo, které je nejvyšší od roku 1945.

Jindy se odčerpaly peníze zcela zbytečně. Třeba 70 milionů na olympiádu.

Abychom mohli přihlášku na kandidaturu vůbec podat, museli jsme předložit plán na rozvoj sportovišť nejen v Praze, ale v celé České republice. Ty projekty tady zůstaly.

Kolik jich je?

Máme zpracováno přes třicet projektů. Jeden z největších v Praze je olympijský plavecký stadion Šutka, který se dostaví příští rok. Druhým velkým projektem je celá severní terasa, kde se původně počítalo s olympijskou vesnicí, univerzitním kampusem a ceremoniálním stadionem, který měl být součástí nového výstavního areálu. Praha má staré Výstaviště v Holešovicích, to už dnes nestačí. Vše už je na papíře.

Nebyly to smělé plány?

V době kandidatury měla Praha neuvěřitelnou marketingovou reklamu po světě. Jak jinak investovat do dobré, pozitivní reklamy města než smělými projekty?

Nelitujete tahanic kolem Kaplického blobu?

Od začátku jsem říkal, že blob je zajímavý projekt, který by Praze slušel. Ale nemůže být na místě, kam ho tým architekta Kaplického umístil. To je stejné, jako byste si postavila rodinný domek na pozemku, který vám nepatří. Blob ano, ale musí stát někde jinde.

Udělal byste něco jinak?

Přiznám se, nezkontroloval jsem poslední podobu podmínek soutěže. Asi bych se k ní dostal, byť Praha nebyla vyhlašovatelem soutěže, to bylo ministerstvo kultury a Národní knihovna. Pokud bych zjistil nějaké nesrovnalosti, tak bych z toho jménem hlavního města vystoupil.

Máte drahou tramvajenku Opencard?

Mám a říkám, že to není drahá tramvajenka. Je správně, že lidé budou mít tuto digitální tramvajenku, ať se to Pražanům líbí, nebo ne. Už dnes umožňuje elektronické parkování, vstup do knihovny, slevový program v zoo a některých divadlech. A stále jsme na začátku, až tam bude pětatřicet služeb, bude projekt dokončen. A já vám garantuji, že si už nikdo nepovzdechne, že by karta byla drahá.

Tedy nevyšla ani koruna nazmar?

Bohužel se ukázalo, že jsme investovali třicet milionů korun do softwaru, který nechrání osobní údaje, tak jak by měl. A tak jsme jej museli změnit. Ano, tyto peníze jsme prostě vyhodili do žumpy. Ale ukažte mi v dnešní době velký rozvojový projekt, který pracuje s moderními technologiemi, kde není nějaké riziko! Udělali jsme chyby, přiznávám. Podepsali jsme špatnou smlouvu, která nechránila magistrát. Ale také jsme sami na sebe poslali auditory.

I to vyšlo draho.

První audit ukázal, že tady, tady a tady byla chyba. Ale nám se to nezdálo. Další kontrolní audit prokázal, že v šestadvaceti připomínkách se ten první auditor mýlil. A třetí audit to potvrdil. Udělali jsme v přípravě projektu hodně chyb, ale naštěstí jsme je odstranili. Ovšem náklady, které jako politik Pavel Bém nesu, jsou tak strašně velké, že za to ta zpropadená karta nestojí.

Opencard stála místo šéfa městské informatiky. Proč nepadaly hlavy v případě sesuvů tunelu Blanka?

Může primátor za to, že policie uzavře šetření se závěrem: viník neshledán? V prvních dvou propadech trestní oznámení nepřineslo žádný výsledek, což považuji za nepochopitelné. V případě třetího propadu jsem nečekal na rozhodnutí a nechal zpracovat nezávislé analýzy. Odborníci vyčíslili škodu na devět a půl milionu korun, které od Metrostavu požadujeme. To mě částečně uspokojuje.

Figurujete v dozorčích radách či představenstvu několika podniků. Ponecháte si tyto funkce?

Jako primátor jsem v dozorčí radě Letiště Praha a v představenstvu Dopravního podniku Praha. Moje působení v těchto institucích skončí s mandátem primátora.

Jste například se senátorem Jiřím Čunkem v dozorčí radě horské služby. Tam zůstanete?

Tu si nechám jako moji splátku horám.