Kevin Tran Nguyen: Nový rok přinese na burzy stejné náměty v lehce jiném podání

Investování na akciových trzích v představách umělé inteligence Midjourney

Investování na akciových trzích v představách umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Nepochybně mimořádný rok nejen z pohledu finančních trhů se chýlí ke konci. Nicméně témata, která letos na finančních trzích rezonovala, nejspíše zůstanou nosnými tématy i v nadcházejícím roce.

Hlavním námětem letošního roku byla nepřekvapivě inflace, kterou umocnila energetická krize v souvislosti s válkou na Ukrajině. S inflací se samozřejmě pojí i otázka měnověpolitická. Centrální banky po celém světě začaly téměř synchronizovaně, byť podle všeho často opožděně, utahovat měnovou politiku závratnou rychlostí. Česká národní banka byla dokonce jedna z prvních, když o prvním zvýšení sazeb rozhodla již v červnu minulého roku, aby cyklus zvyšování sazeb přerušila v srpnu toho letošního.

S tím a s nesčetným množstvím dalších faktorů se globální trhy nedokázaly zcela smířit. Rostoucí výnosy vymazaly na státních dluhopisech zisky za období posledních více než deseti let. Rovněž akciové trhy zaznamenaly hluboké propady v řádu desítek procent. Tradiční diverzifikované portfolio tak tento rok nemělo šanci na úspěch.

Spousta věcí přetrvá

Inflace, respektive její zpomalování, bude středem pozornosti i v příštím roce, když efekty utažené měnové politiky budou kulminovat. Jak u nás, tak v eurozóně nebo v USA však dynamika spotřebitelských cen zůstane vysoko nad dvouprocentním cílem. Zatímco spanilé jízdy Fedu a ECB nejsou zdaleka ještě u konce – klíčové sazby by měly vrcholit v prvním, případně až na začátku třetího čtvrtletí příštího roku –, ČNB k dalšímu zvýšení sazeb zřejmě již nesáhne.

Kromě sledování ústupu inflace se globální investoři budou také snažit najít práh bolesti centrálních bank, respektive jejich pozornost se bude čím dál tím více ubírat směrem k dopadům na reálnou ekonomiku. V příštím roce by mělo dojít k výraznému zpomalení ekonomického růstu, případně stagnaci. Recesi v USA či eurozóně nelze vyloučit, ačkoli napjaté trhy práce, solidní polštář úspor domácností či vysoce expanzivní fiskální politika by mohly tento scénář odvrátit.

Tuzemská ekonomika se v recesi zřejmě již nachází, potvrzení technického předpokladu však nabídne až předběžný odhad HDP za letošní poslední čtvrtletí zveřejněný koncem ledna. Recese by však měla být pouze mělká a hádanku tuzemské inflace tak zcela nerozklíčuje. Ta totiž podle nás zůstane po většinu příštího roku dvouciferná. Riziko toho, že vysoká inflace se tu s námi bude pomalu zabydlovat, tak roste a apel centrální banky na umírněné mzdové požadavky či fiskální utažení opasků dost možná nebude stačit na to rychle vrátit inflaci ke dvouprocentnímu cíli.