Komentář Jana Žižky: Dukovany hvězd a pruhů

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: profimedia

Jaderná elektrárna Dukovany
Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO)
Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO)
4
Fotogalerie

Klíčové poselství cesty amerického ministra zahraničí Mikea Pompea do střední Evropy je možné shrnout do čtyř slov – žádná Čína, žádné Rusko. To se týká řady důležitých témat od 5G sítí přes plynovody po jadernou energetiku. Včetně plánované výstavby nového reaktoru v Dukovanech.

Spojené státy dnes za oběma konkurenty zaostávají ve výstavbě jaderných elektráren v samotné Americe i v zahraničí. Washington se snaží tento trend zvrátit. Hodně sází na reaktory budoucí generace, jejichž čas teprve přijde. Z pohledu americké administrativy je důležité, aby mezitím Rusové a Číňané nezískali na globálním trhu nedostižitelný náskok. Žádoucí není ani jejich vítězství v dukovanské soutěži.

Americká společnost Westinghouse měla před časem dobře nakročeno k vítězství v temelínském tendru, který ale Češi nedokázali dotáhnout do konce. V soutěži o stavbu nového dukovanského bloku Westinghouse mezi favority nepatří. Hlavním důvodem už ani nejsou problémy, se kterými se tato krachující firma před časem potýkala. Westinghouse prošel v USA restrukturalizací, má nové kanadské majitele a nadechuje se k novému nástupu.

Pochybnosti se týkají spíše toho, zda je vůbec dukovanský projekt pro americko-kanadskou společnost nějakým senzačním lákadlem. Westinghouse už má za sebou zkušenost s nevydařeným temelínským tendrem, kdy se jeho náklady na účast ve výběrovém řízení ukázaly být investicí do černé díry. To, že se něco podobného může opakovat v Dukovanech, nebude brát na lehkou váhu.

V tuto chvíli se sice může zdát, že Češi mají konečně jasno v tom, jakým způsobem chtějí nový reaktor stavět. Je ale pravděpodobné, že po jednáních v Evropské komisi budou muset své představy ještě podstatně upravit.

Spíše než jeden nejistý reaktor v Dukovanech budou pro Westinghouse lákavější plány výstavby většího počtu reaktorů v zemích jako Indie, Saúdská Arábie nebo možná i Polsko. Američany by ale mohl uspokojit i takový výsledek dukovanského tendru, v němž by nezvítězila jejich firma, ale společnost ze spojenecké země. V této souvislosti se nejvíce mluví o Jihokorejcích, kteří nemají negativní temelínské zkušenosti. A americké a korejské firmy v jaderné energetice úzce spolupracují.

Jiné jsou však zájmy velké americké korporace GE, která se zase zapojuje do projektů ruského Rosatomu jako dodavatel turbín. Protiruským jestřábům ve Washingtonu tím asi dost zamotává hlavu. Pro případ, že by plán nového velkého reaktoru v Dukovanech ztroskotal, Spojené státy mají po ruce další nabídku. Společnost NuScale vyvíjí malé modulární reaktory, které se podle jejích představ stanou technologií budoucnosti. Místo jednoho klasického velkého bloku by NuScale mohla dodat tucet propojených malých reaktorů o výkonu 60 megawattů.

Je sporné, zda by byly malé reaktory ideálním řešením zrovna pro Dukovany. Nadějná je ale spolupráce se Spojenými státy – ať už tamními národními laboratořemi nebo firmami typu NuScale – pro české výzkumné instituce. Marek Ruščák z Centra výzkumu Řež například mluví o vizi, podle níž by se Česko případně mohlo stát inženýrskou základnou pro nástup NuScale na polský trh. Zatím jde o jeden z možných scénářů.

Dalším je vývoj malého českého reaktoru Energy Well. Je dobře, že se jimi čeští výzkumníci zabývají. Budoucí inovace se rodí ve výzkumných centrech už dnes.