Komentář Petra Fischera: Žena uprostřed Evropy

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová Zdroj: ČTK

Pro jedny „historický den pro Evropu“, pro jiné „pokračující oslabování unie“, pro další zas „vítězství federalistů a klimatických alarmistů“. Nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to nebude mít lehké. Bývalá německá ministryně obrany je sice první ženou a první Němkou v čele komise, což je v dějinách EU určitý průlom, tím ale seznam výhodných výtečností nové šéfkomisařky nadlouho končí.

Nejde jen o to, že ji Evropský parlament potvrdil ve funkci slabou většinou, kterou bude při prosazování jednotlivých návrhů jen pracně znovu hledat. Von der Leyenová je také zatížena politikou „staré školy“. Politicky vyrostla s Angelou Merkelovou, která pomalu odchází ze scény. Její kariéra je svázána s politickým stylem kancléřky, se způsoby pojmenovávání problémů a metodami jejich řešení. Ty nemusejí být v nové Evropě nosné, jak naznačuje už faktické rozdělení europarlamentu půl na půl.

Von der Leyenová v parlamentu prokázala, že je zručnou vyjednávačkou, poměrně hladký průběh hlasování je však nutné přičíst spíše sdílené politické potřebě odblokovat nově formované unijní instituce, nikoli nadšení z nové šéfky komise. Zatím se dá říct jen tolik, že von der Leyenová má čich na témata, která jsou ve vzduchu, a že taková témata požene vpřed opozici navzdory.

Bude to hlavně boj proti klimatické změně, který bude v dalších pěti letech politickým tématem číslo jedna. Na něm se bude štěpit progresivní levice a pravice, nacionální konzervatismus a klimatický internacionalismus. Ursula von der Leyenová se bude snažit propojovat ekologii s ekonomií tak, jak to dělá její politický vzor. Chce takříkajíc „větší ekopokrok v mezích tržního zákona“.

Důsledně středová pozice v této klíčové, možná vůbec jediné velké otázce politiky začátku 21. století je také hlavním důvodem, proč von der Leyenovou podpořili liberálové včetně europoslanců ANO. Že nová šéfka komise nepřesvědčila skeptiky z ODS, nepřekvapuje. Pro Piráty je zase málo radikální. To jen potvrzuje její pozici ve vskutku přesném politickém středu.

ak pevným středem unie Ursula von der Leyenová bude, se ukáže už v příštích týdnech, kdy bude sestavovat svůj tým i program. Pro unii je důležité, aby v této spojovací roli co nejvíce uspěla. Vytvářet soudržnost, jakkoli křehkou, je pro Evropu stále užitečnější než její rozpad vedví, který se nápadně rýsuje v parlamentu. Podaří-li se von der Leyenové viditelně vystoupit ze stínu Angely Merkelové, měla by tuto spojující roli s přehledem zvládnout.

Autor je novinář a filozof