Libor Dvořák: Cameron v Moskvě udělal, co mohl

ruský prezident Dmitrij Medvěděv a britský premiér David Cameron

ruský prezident Dmitrij Medvěděv a britský premiér David Cameron Zdroj: CTK/AP

Počkáme a uvidíme. Zhruba tímto známým a oblíbeným ruským úslovím hodnotí britští i ruští političtí analytici návštěvu britského premiéra Davida Camerona v Moskvě. Lakonickým konstatováním narážejí především na fakt, že oba tábory nešetřily úsměvy a přátelskými gesty, ale na druhé straně musely chtě nechtě připustit, že na řadu problémů v bilaterálních vztazích mají rozdílný, až ostře rozdílný názor.

Lakmusovým papírkem budiž případ vraždy bývalého důstojníka KGB a FSB, britského občana Alexandra Litviněnka. Vraždu s největší pravděpodobností spáchaly osoby napojené na současné ruské tajné služby. Přesto skončila Cameronova premiérská návštěva v ruské metropoli nad očekávání dobře.

Závěrečná tisková konference po setkání Medveděva s Cameronem ovšem vypovídala o tom, že o idylu rozhodně nešlo. „Soudě podle našich tváří, rusko-britské vztahy na bodu mrazu nejsou. Já je mám za příjemně teplé,“ zažertoval poněkud křečovitě (což je také signál) prezident Medveděv. Přesněji to ovšem glosuje moskevský zpravodaj BBC Daniel Stanford, který poznamenává, že známky jistého oteplení kontaktů mezi Moskvou a Londýnem „jsou evidentní, ale mluvit o tání by bylo předčasné“.

V Moskvě sice byly podepsány obchodní smlouvy za 350 milionů dolarů, ale k výraznějšímu průlomu zatím nedochází ani v oblasti hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Na známý fakt, že Britové v prvním pololetí letošního roku investovali do Ruska jen 3,5 miliardy dolarů, si postěžoval i ruský premiér Vladimir Putin.

Ten ale jistě dobře ví, jaký je důvod tohoto stavu – poměrně malý objem přímých investic do ruské ekonomiky je jednoduše dán špatnou image země ve světě a nepřehlednými pravidly účinkování zahraničních partnerů v jeho ekonomice. Je škoda, že si z toho pan Putin už tak dlouho nebere žádné ponaučení.

Jak konstatuje ruský ekonomický deník Kommersant, „plyn a ropa jsou jediné segmenty ruské ekonomiky, kde se příliš vysoké investiční riziko zahraničním společnostem může vyplácet“. Což je odpověď i na stesky prezidenta Medveděva, že nejen britské, ale vůbec západní společnosti se jako investoři do jiných odvětví ruského hospodářství věru nehrnou.

Vztahy současného Ruska vůči Británii jsou již dlouhá léta podstatně napjatější, než když jde o jiné velké evropské země či USA. Cameronova návštěva Moskvy zřejmě vzájemná ostří poněkud otupila, což je bezesporu dobře. Přesto je třeba očekávat, že i příští kontakty mezi oběma státy budou i nadále opatrné, až ostražité. Důvody tohoto stavu totiž začátkem týdne v Moskvě rozhodně odstraněny nebyly.

Autor je redaktorem Českého rozhlasu 6