Martin Kujal: Státní dluhopisy začínají být opět investičně relevantní

Hotovost na účtech slouží jako rezerva, ale není schopna kompenzovat ztráty jinde

Hotovost na účtech slouží jako rezerva, ale není schopna kompenzovat ztráty jinde Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Klasická investiční poučka hovoří o tom, že úspory se mají vhodně rozkládat mezi výnosové a stabilizační typy investic. Typickou výnosovou složkou jsou akcie, klasickou stabilizační částí portfolia bývaly konzervativní dluhopisy. Použití minulého času u dluhopisů není náhodné. Po letech nulových (a někde i záporných) úrokových sazeb vystoupaly ceny státních a konzervativnějších podnikových dluhopisů do takových výšin, že již do budoucna nenabízely téměř žádné další zhodnocení.

V případě, že se právě nedaří výnosové složce vašeho portfolia, spoléháte se na dluhopisy, že výkyvy budou alespoň částečně kompenzovat. V případě, že investor nakoupil dluhopis s minimální úrokovou sazbou, nebylo se ovšem o co opřít. Mnozí investoři tedy pochopitelně od konzervativních dluhopisů odcházeli a nadále je kupovaly převážně instituce, které k tomu nutila finanční regulace, a ve velkém nakupovaly i některé centrální banky.

Soukromí investoři využívali v posledních letech ve větší míře nedokonalé náhražky. Hotovost na účtech slouží jako rezerva, ale není schopna kompenzovat ztráty jinde. Rizikovější dluhopisy nebo realitní investice jsou někde na pomezí výnosu a stabilizace, v případech vážnějších ekonomických turbulencí mohou také utrpět a nejsou tedy typickým vyvažovacím faktorem v portfoliu.

V Česku se úrokové sazby už téměř rok zvyšují a v důsledku se výnosy českých státních dluhopisů dostaly až na úrovně kolem hranice pěti procent ročně. Zdá se to být málo ve srovnání s aktuální dvoucifernou inflací, ale podle našeho názoru už se vrátil čas postupně konzervativní dluhopisy opět do portfolií zařazovat. Takto vysoká inflace nebude přetrvávat donekonečna a po návratu k inflačnímu cíli České národní banky ve výši dvou procent nebude pětiprocentní zhodnocení u konzervativního instrumentu vůbec k zahození.

Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub