Matouš Polák: Fed zakročí proti inflaci už v polovině března

Americký dolar

Americký dolar Zdroj: profimedia.cz

Lednová inflace v USA se vyšplhala na dosud nevídanou hodnotu 7,5 procenta. Tak vysoké číslo nezaznamenaly tamní statistiky již čtyřicet let. Zvyšování hladiny cen ve Spojených státech se týká především segmentů s vysokou setrvačností, jako jsou například zdravotnické služby nebo trh s nemovitostmi. Americká centrální banka Fed bude na svém březnovém zasedání projednávat zvýšení úrokových sazeb. Je možné, že se zvednou o více než čtvrt procentního bodu.

Federální rezervní systém se dostává pod tlak, aby proti raketově stoupající inflaci zakročil. A k tomu má k dispozici jen jednu jedinou zbraň: navýšení úrokových sazeb. Není to dávno, co se debatovalo o tom, zda letos Fed zvýší sazby o čtvrt procentního bodu dvakrát nebo třikrát. Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard ovšem uvedl, že podpoří zvýšení úrokových sazeb dokonce o celý jeden procentní bod, a to jenom do začátku letošního července.

Do té doby se budou konat celkem tři zasedání Fedu (březnové, květnové a červnové). Snadno lze tedy dopočítat, že na jednom z těchto zasedání by museli federální bankéři navýšit úrokovou sazbu o půl procentního bodu namísto běžné změny o čtvrt bodu. Takový krok nemá v posledních letech obdoby, naposledy k němu federální banka přistoupila v roce 2000.

SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub

Podle investorů je velmi pravděpodobné, že k navýšení o 50 bazických bodů (0,5 procentního bodu) dojde již na tom nejbližším zasedání Fedu, které se uskuteční 15. a 16. března. Očekávané zvyšování sazeb nicméně vyvolalo rozruch na akciových trzích – Index Dow Jones se v období od 10. února do 24. února, kdy Bullard uvedl svůj záměr, propadl o téměř 10 procent.

Fed tedy nyní stojí před nelehkým úkolem. Musí se při zvyšování úrokové sazby trefit do úzkého prostoru a najít hodnotu, která bude brát v potaz všechny zúčastněné faktory. Nedostatečné navýšení si neporadí s rapidně rostoucí inflací. Na druhou stranu přistoupí-li Fed k příliš agresivnímu zvyšování, můžeme očekávat paniku investorů a značný pokles trhů. Jak se Federální rezervní banka s tímto dilematem vypořádá, se dozvíme již v půlce března.

Autor je majitel WCA Holdingu